Oamenii de stiinta explica ce s-ar intampla in primele momente dupa detonarea unei bombe cu hidrogen in Pacific

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Saptamana trecuta, Phenianul a anuntat, prin vocea ministrului de Externe, Ri Yong-ho, ca ar putea efectua cel mai puternic test al unei bombe cu hidrogen in Oceanul Pacific. Care ar fi primele efecte ale detonarii in largul coastelor pacifice a unei asemenea bombe? Mai multi oameni de stiinta ne prezinta ipotezele lor.

Oliver Buhler, profesor de matematica aplicata la Universitatea de New York, specialist in studiul dinamicii fluidelor, a explicat pentru publicatia Motherboard ca o prima consecinta va fi crearea unor „valuri puternice”.

Unul dintre cele mai cuprinzatoare analize legate de acest reflex acvatic este un raport militar de 400 de pagini scris in 1996 de Bernard Le Mehaute si Shen Wang, experti in stiinte marine si atmosferice, noteaza Motherboard.

Detonarea unei bombe cu hidrogen cu incarcatura semnificativa ar declansa o unda de soc cu o forta energetica de 140 de kilotone. Serviciile americane de informatii spun ca testul nuclear nord-coreean de pe 3 septembrie a generat aproximativ aceasta forta, cu mult peste bombele de la Hiroshima si Nagasaki.

Pe masura ce unda de soc se disperzeaza, plasma dezlantuie din apa in aer cantitati enorme de vapori. Apa se extinde radial, formand la suprafata o bula uriasa, iar in adancime produce o alta bula, una de proportii abisale, cunoscuta sub denumirea de „jet interior”. In timp ce bula se uniformizeaza pe suprafata apei, o coloana de apa se ridica ca o eruptie si se dezintegreaza intr-o serie de valuri. Energia radioactiva din unda de soc va ucide pe loc toata viata marina din zona detonarii.

Mai multe pe digi24.ro

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2