OAR despre afirmatiile prim-ministrului Romaniei, Viorica Dancila, referitoare la eliminarea autorizatiei de construire pentru anumit investitii publice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1


Scopul autorizatiei de construire este a de a asigura siguranta publica si de a ajuta statul sa tina evidenta interventiilor si investitiilor care se realizeaza in domeniul constructiilor, fie publice sau private, civile sau rezidentiale, se precizeaza pe site-ul www.oar.archi.

Ca urmare a recentelor declaratii de presa ale premierului Romaniei, doamna Viorica Dancila, privind eliminarea autorizatiei de construire pentru anumite investitii publice, Ordinul Arhitectilor din Romania aduce urmatoarele clarificari:
• Obtinerea autorizarii interventiilor prin constructii este conditionata de parcurgerea unor proceduri. Acestea sunt menite sa asigure protejarea unor valori sociale, a securitatii, a sanatatii umane si publice, a salubritatii si a patrimoniului arheologic, construit si natural. Respectarea normelor de protectia mediului cu evitarea riscurilor naturale sau antropice este astfel obligatorie, iar o astfel de responsabilitate nu poate fi asumata doar de profesionistii din domeniul constructiilor prin documentatia de proiect, ci revine integrat si administratiei publice, care are obligatia sa vegheze la siguranta publica.
• Incadrarea investitiei in strategia de amenajare a teritoriului pentru o dezvoltare integrata si durabila necesita, in concret, verificarea unor standarde de siguranta si de calitate in constructii. Acestea sunt instituite prin norme tehnice, a caror respectare este asigurata de catre institutii specializate. Nerespectarea acestor prevederi este incadrata drept caz de indisciplina in constructii si este sanctionata contraventional sau penal, dupa caz.
• In cadrul temei de finantare, investitiile publice sunt verificate pentru respectarea procedurilor privind etapele de proiectare si executie, prevazand inclusiv termene rezonabile, ceea ce necesita intotdeauna obtinerea autorizatiei de construire.

Potrivit www.oar.archi, daca exista o zona unde este binevenita interventia prim-ministrului, acesta este in directia vointei politice pentru eficientizarea procedurii administrative, in vederea asigurarii celeritatii si clarificarii procedurilor administrative. Exceptarea autoritatilor publice de la parcurgerea unor pasi esentiali, mai exact de verificare specializata a documentatiei investitiei, este un act riscant si discriminatoriu, incurajand indisciplina in constructii si nerespectarea legii.

Cum scopul obtinerii autorizatiei de construire este o chestiune de siguranta publica, ne aratam disponibilitatea catre prim-ministru de a aduce clarificari si propuneri de simplificare a procedurilor, pentru ca investitiile publice sa fie realizate la un nivel de calitate corespunzator, respectand legile domeniului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2