Oaspeti din regiunile infratite cu Consiliul Judetean, prezenti la evenimentul ”Craciun in Maramures”, editia a XI-a

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Si in 2019, evenimentul devenit deja traditie, ”Craciun in Maramures”, ajuns la ce-a XI-a editie a fost sarbatorit alaturi de prietenii si partenerii din Ucraina -regiunea Transcarpatia si Ivano- Frankivsk-, din Lituania, districtul Panevezys, dar si de fratii de peste Prut, din raioanele Straseni si Hincesti.

Alaturi de delegatiile oficiale, la sarbatoarea maramuresenilor au participat si ansambluri folclorice din regiunile infratite care au prezentat traditii, colinde si obiceiuri de Craciun din Ucraina, Republica Moldova si Lituania. Spectatorii si participantii la actiunea ”Craciun in Maramures”, desfasurata la Muzeul Satului din Baia Mare, au fost incantati de Ansamblul ”Dumbrava Verde”, -care activeaza la Casa Raionala de Cultura din Straseni, Republica Moldova, de mai bine de 30 de ani- si de programul care a cuprins, pe langa cantece populare, dansuri folclorice, colinde si teatralizari cu mastile zoomorfe ”Calutii” si ”Ursul”. A urmat, apoi, Grupul folcloric din Verkhovia, regiunea Ivano Frankivsk, care a prezentat colide si cantece religioase din Ucraina, interpretate cu mult talent de frumoasele fete imbracate in costume traditionale de iarna.
Daca primele doua formatii din tari invecinate au prezentat traditii si obiceiuri de iarna foarte apropiate de cele romanesti, grupul folcloric ”Toti impreuna”, din districtul Panevezys, imbracati in frumoase costume populare specifice regiunii, au prezentat cantece si dansuri traditionale de Advent si Craciun din Lituania, aducand mai aproape cultura tarii lor. A urmat, apoi, Ansamblul ”Ujanka” din regiunea Transcarpatia, Ucraina, care a incantat publicul cu cantece populare transcarpatice specifice sarbatorilor de iarna, lucrari corale cantate „a capella” pe trei si patru voci.

Un alt moment deosebit oferit de fratii nostri din Republica Moldova a fost sustinut de Ansamblul Folcoric de amatori ”Busuioc”, al Casei de Cultura Sarata Galbena, din raionul Hincesti, fondat in anul 2000.
Spectacolul oferit de regiunile infratite cu Maramuresul a fost incheiat in forta de Grupul folcloric ”Clopotele Nistrului” din regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, un cor barbatesc care a cantat pe mai multe voci cantece traditionale de Craciun din regiunea lor. Toate aceste formatii au sustinut spectacole si pe scena din Piata Libertatii, in cadrul programului Iarna Baimareana, bucurandu-se de un real succes.

Consiliul Judetean Maramures este onorat ca, an de an, prietenii si si parteneri veniti de departe participa la evenimentul ”Craciun in Maramures”, contribuind asfel la intarirea legaturilor culturale si de prietenie dintre regiunile infratite.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1