Obama, pregatit sa lanseze atacuri impotriva Statului Islamic

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele american Barack Obama s-a declarat pregatit sa autorizeze lansarea de atacuri aeriene impotriva Statului Islamic (SI) in Siria si a anuntat ca fortele americane vor extinde raidurile pe care le deruleaza de o luna in Irak pentru a-i ‘distruge’ pe jihadisti, relateaza AFP si Reuters citate de Agerpres.

“Am spus foarte clar ca ii vom vana pe teroristii care ne ameninta tara, oriunde ar fi”, a afirmat miercuri Obama, intr-un discurs televizat la Casa Alba, in ajunul comemorarii a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2011. “Acest lucru inseamna ca nu voi ezita sa actionez impotriva SI in Siria, precum si in Irak”, a adaugat el, fara a oferi niciun indiciu privind calendarul actiunilor.

“Acesta este un principiu de baza al presedintiei mele: daca ameninti America, nu vei fi niciodata in siguranta”, a mai spus liderul de la Casa Alba.

De la 8 august, fortele americane au desfasurat peste 150 de atacuri aeriene in Irak impotriva pozitiilor jihadiste. “In colaborare cu guvernul irakian, ne extindem actiunile dincolo de protejarea compatriotilor nostri si de misiunile umanitare si vom viza Statul Islamic pentru a sustine fortele irakiene in ofensiva lor”, a declarat presedintele american.

“Obiectul nostru este clar: vom slabi si, pe termen lung, vom distruge Statul Islamic”, a subliniat Obama, adaugand ca jihadistii sunniti care au decapitat doi jurnalisti american apartin “unei organizatii teroriste care nu are alta viziune decat sa comita masacre impotriva tuturor celor care i se opun”.

“Acesti teroristi sunt unici in brutalitatea lor. Executa prizonieri. Ucid copii. Pe femei le fac sclave, le violeaza si le forteaza sa se casatoreasca. Ameninta minoritatile religoase cu genocidul. In aceste acte barbare, au asasinat doi jurnalisti americani, Jim Foley si Steven Sotloff”, a mai afirmat liderul de la Casa Alba.

“Statul Islamic nu este islamic. Nicio religie nu cautioneaza uciderea de nevinovati, iar marea majoritate a victimelor SI sunt musulmani”, a adaugat el.

Reafirmand ca desfasurarea de trupe americane de lupta pe teren este exclusa, Obama a anuntat trimiterea a 475 de consilieri suplimentari in Irak pentru a sprijini fortele irakiene si kurde cu echipamente, instruire si informatii secrete.

In acest discurs de un sfert de ora, presedintele americana facut apel la Congres sa-i ofere mai multe resurse pentru ‘a-i echipa si antrena’ pe rebelii sirieni moderati. Semn al sensibilitatii politice a subiectului, republicanii se vor reuni joi dimineata cu usile inchise pentru dezbate drumul de urmat.

Obama, care si-a afisat intotdeauna dorinta de a intoarce pagina unui ‘deceniu de razboi’, a dat asigurari ca aceasta campanie se va inspira din cele desfasurate de ani de zile impotriva islamistilor in Yemen sau Somalia si ca va fi fundamental ‘diferita’ de razboaiele din Afganistan si Irak, initiate de predecesorul sau, George W. Bush.

Daca atacurile de pana acum din nordul Irakului s-au dovedit hotaratoare in preluarea din nou a controlului de catre armata si fortele kurde asupra unor sectoare, administratia Obama se afla intr-o pozitie mult mai delicata in Siria, unde are un dusman comun cu presedintele Bashar al-Assad.

“In aceasta lupta impotriva SI, nu ne putem baza pe regimul lui Assad, care isi terorizeaza poporul, un regim care nu va mai avea niciodata legitimitate”, a spus Obama.

Intr-o conversatie telefonica avuta miercuri, inainte de discursul de la Casa Alba, Obama si regele Abdullah al Arabiei Saudite au subliniat ca o opozitie siriana moderata mai puternica este ‘esentiala’ pentru a face fata jihadistilor, dar si regimului Assad, “care a pierdut orice legitimitate”.

La Bagdad, secretarul american de stat John Kerry, care a inceput un turneu destinat ca creeze o coalitie internationala impotriva jihadistilor, a afirmat miercuri ca armata irakiana, care a intampinat dificultati in fata avansului SI in ultimele luni, va fi ‘reconstruita si antrenata’ cu ajutorul SUA si al altor tari.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *