Obama schimba numele Muntelui McKinley din Alaska cu cel original

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

denali-mt-mckinleyPresedintele Barack Obama va restabili oficial luni numele piscului ‘Denali’, cel mai inalt munte din America de Nord, situandu-se prin acest gest de partea statului Alaska, pentru a pune capat unei dispute care dureaza de 40 de ani privind redenumirea a ceea ce este cunoscut sub numele de ‘Muntele McKinley’, informeaza Reuters citata de Agerpres.

Schimbarea istorica, venita la inceputul unei calatorii prezidentiale de trei zile in Alaska, este un semn in legatura cu cat de laborios va apasa Casa Alba in timpul celor 16 luni de mandat ramase presedintelui Obama pentru a se asigura ca lupta sa cu privire la schimbarile climatice va fi o parte a mostenirii mandatului sau.

Redenumirea muntelui, care are o altitudine de peste 6.100 metri, este un eveniment de prima pagina pentru problemele climatice si, in acelasi timp, transmite bunavointa intr-un stat care nu a fost in linii mari sustinator al presedintelui Democrat.

Obama are programat sa faca un tur al ghetarilor care se retrag si sa se inlalneasca cu oamenii din comunitatile izolate a caror viata este afectata de cresterea nivelului oceanului, alcatuind un tablou destinat sa constituie un sprijin pentru reglementarea reducerii emisiilor de carbon.

Varful a fost numit Muntele McKinley in 1896, dupa numele cautatorului de aur din aceasta regiune Ohioan William McKinley, care a reusit sa castige nominalizarea republicana pentru presedintia SUA.

Dar nativii din Alaska denumisera cu mult inainte muntele cu numele ‘Denali’, insemnand „Cel mai inalt”. In 1975, statul Alaska a denumit in mod oficial muntele cu numele ‘Denali’ si a presat guvernul federal sa faca acelasi lucru.

Insa, locuitorii din Alaska au fost blocati in Congres de reprezentatii statului Ohio care au dorit sa ofere muntelui numele ‘McKinley’ ca un omagiu adus celui de-al 25-lea presedinte al SUA, care a servit din 1897 pana la asasinarea sa in 1901.

Sub actiunea presedintelui Barack Obama, secretarul de stat al Internelor, Sally Jewell, isi va folosi autoritatea legala pentru a pune capat dezbaterii lungi si va redenumi muntele, scrie Reuters.

Masura luata de presedintele SUA a provocat laudele guvernatorului din Alaska, Bill Walker, un republican devenit independent si ale oficialilor alesi din partea partidului Republican, care sunt de obicei mai critici fata de o administratie pe care ei o vad ostila intereselor din domeniul petrolului si gaze din acest stat.

„As dori sa-i multumesc presedintelui pentru colaborarea cu noi in realizarea acestei schimbari semnificative care vadeste onoare, respect si recunostinta pentru locuitorii din Alaska”, a declarat senatoarea republicana Lisa Murkowski, care a condus in Congresul SUA lupta pentru revenirea la numele ‘Denali’.

Cu toate acestea, senatorul de Ohio, Rob Portman a spus ca a fost dezamagit in legatura cu ceea ce el a numit „inca un exemplu al presedintelui de a ocoli Congresul”. Senatorul a cerut Casei Albe sa gaseasca un alt mod de a onora memoria lui McKinley in Parcul National ‘Denali’ din Alaska, mai noteaza Reuters.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2