Obama: Washingtonul pregatit sa discute cu Phenianul, daca renunta la arma nucleara

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

obamaPresedintele american, Barack Obama, a afirmat vineri ca Statele Unite sunt pregatite sa angajeze dialogul cu Coreea de Nord, daca aceasta tara renunta la arma nucleara, relateaza AFP.

„Suntem pregatiti (…) sa angajam dialogul cu tarile cu care avem o istorie conflictuala, dar Kim Jong-Un (numarul unu al regimului nord-coreean) trebuie sa inteleaga ca nu va putea reusi dezvoltarea economica atat timp cat are privirea indreptata spre armele nucleare”, a declarat Barack Obama.

Liderul administratiei americane a facut aceste afirmatii in cursul unei conferinte de presa, desfasurata in comun la Casa Alba cu presedinta sud-coreeana, Park Geun-Hye.

„Programul balistic al lui Kim Jong-Un nu a dus la altceva decat la intarirea izolarii Coreii de Nord”, a mai afirmat Barack Obama.

Daca Phenianul „arata o vointa reala” de a abandona arma nucleara, „vom extinde cooperarea noastra cu Nordul”, a declarat la randul ei presedinta sud-coreeana.

Kim Jong-Un „trebuie sa respecte obligatiile sale intr-o maniera pasnica si, tinand cont de tratamentul ingrozitor pe care guvernul (nord-coreean) il rezerva poporului sau, tarile noastre vor continua sa expuna public abuzurile si vor cere ca autorii incalcarii drepturilor omului sa fie trasi la raspundere”, a insistat seful statului american.

Alianta dintre SUA si Coreea de Sud este in aceasta privinta „un element central al pacii si securitatii” in regiune si Peninsula Coreeana, a adaugat Barack Obama. „Astazi (vineri), presedinta Park (Geun-Hye) si cu mine am reafirmat ca tarile noastre nu vor accepta niciodata ca RPDC (Republica Populara Democrata Coreeana) sa devina un stat dotat cu arma nucleara”, a spus el.

Pe de alta parte, presedintele american s-a aratat favorabil unei initiative de pace si cooperare propuse de Park Geun-Hye intre Statele Unite, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, China, Rusia si Mongolia.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2