septembrie 28, 2021

Obezitatea ar putea afecta un sfert din populatia lumii in anul 2045

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproape un sfert din populatia lumii va fi obeza in anul 2045 daca tendinta actuala se confirma, informeaza AFP citand avertismentul unor cercetatori care si-au prezentat concluziile, miercuri, in cadrul Congresului european privind Obezitatea care se desfasoara la Viena, informeaza AGERPRES.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca aproximativ 13% dintre adulti (11% dintre barbati si 15% dintre femei) erau obezi in 2016. Conform previziunilor cercetatorilor danezi si britanici, aceasta proportie va creste pana la 22% in 2045 daca tendinta nu se schimba pana atunci.

“Cursul lucrurilor poate fi inversat, insa pentru acest lucru este nevoie de politici voluntariste si coordonate”, a estimat unul dintre autorii acestei lucrari, doctorul Alan Moses, care lucreaza pentru Novo Nordisk, o companie farmaceutica din Danemarca, lider mondial in productia de insulina si de medicamente pentru tratarea diabetului.

Aceasta proiectie ascunde disparitatile intre tari. De exemplu, daca tendinta actuala se mentine, peste jumatate (55%) din populatia SUA va fi obeza in 2045, in comparatie cu 39% in 2017, potrivit autorilor acestei cercetari care nu a fost deocamdata publicata intr-un jurnal medical.

Potrivit echipei de specialisti, aceasta crestere a obezitatii va fi insotita de o augmentare a numarului de cazuri de diabet de tip 2, care va ajunge de la 9% din populatia lumii in 2017 la 12% in 2045, afectand o persoana din opt.

”Costul pentru sistemele de sanatate va fi unul imens”, a atras atentia doctor Moses.

Obezitatea este o problema de sanatate publica la nivel international. Conform unui studiu publicat in Statele Unite in iunie 2017, proportia populatiei obeze, care nu a incetat sa creasca din anul 1980, s-a dublat in 73 de tari.

Consecinta: o augmentare a cazurilor de mortalitate avand drept cauze bolile cardiovasculare, diabetul si anumite forme de cancer.

Supraponderalitatea si obezitatea sunt evaluate cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC) care se obtine prin impartirea greutatii la patratul inaltimii. Daca valoarea rezultata depaseste 25 in cazul unui adult inseamna ca acesta este supraponderal, iar daca se trece de 30 acesta poate fi considerat obez.

Ambele sunt asociate cu alimentatia si stilul de viata. OMS recomanda limitarea consumului de lipide si zaharuri si mentinerea unei activitati fizice regulate.

Potrivit concluziilor autorilor studiului dezvaluite miercuri, in cazul unei stabilizari a cazurilor de diabet de tip 2 in intreaga lume la 10% in 2045, rata de obezitate s-ar reduce la 10%.

“Fiecare stat este diferit din punct de vedere genetic, social si al mediului inconjurator, de aceea nu exista o reteta unica. Fiecare tara trebuie sa prioritizeze strategia care corespunde cel mai bine”, a declarat Moses.

Un studiu publicat in aprilie 2016 in revista britanica The Lancet estimase ca, la nivel mondial, 20% dintre adulti ar putea sa fie obezi pana in 2025.

Cea de-a 25-a editie a Congresului european privind Obezitatea se desfasoara la Viena intre 23 si 26 mai.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2