Obezitatea la nivel global inregistreaza o rata mai mare de crestere in zonele rurale decat in orase

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Rata obezitatii la nivel global in randul persoanelor care traiesc in zone rurale inregistreaza o crestere mai rapida decat in cazul celor care locuiesc in orase, in parte datorita accesului mai facil, in zonele urbane, la alimentatie sanatoasa si la locuri pentru a face exercitii fizice, au anuntat miercuri cercetatorii, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

Intr-un studiu care a analizat evolutia Indicelui de Masa Corporala (IMC) pe o perioada de 33 de ani in 200 de state si teritorii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, la nivel global, oamenii au o greutate corporala mai mare, cresterea medie fiind cu 5 pana la 6 kilograme pe perioada cuprinsa in studiu, surplus cauzat de cresterea indicelui de masa corporala in zonele rurale.

„Rezultatele acestui amplu studiu global demonteaza ideea des intalnita potrivit careia cresterea numarului de persoane din zonele urbane este principala cauza a amplificarii globale a obezitatii”, a spus Majid Ezzati, profesor la Imperial College London, unul dintre autorii cercetarii.

Concluziile arata ca ”este nevoie sa regandim modalitatea de abordare a acestei probleme globale”.

Studiul, publicat miercuri in revista Nature, a analizat informatiile referitoare la inaltimea si greutatea a circa 112 milioane de adulti din zone urbane si rurale din 200 de tari si teritorii in intervalul 1985-2017.

IMC este un indice recunoscut international care semnaleaza daca o persoana are o greutate corporala sanatoasa. IMC se calculeaza ca raport dintre masa in kilograme a unei persoane si patratul inaltimii exprimate in metri. Un indice de masa corporala cuprins intre 19 si 25 este considerat sanatos.

Potrivit cercetarii, din 1985 pana in 2017, IMC mediu in regiunile rurale a crescut cu 2,1 la femei si barbati. In orase insa, cresterea a fost de 1,3 si 1,6 in cazul femeilor, respectiv barbatilor.

Oamenii de stiinta au remarcat ”schimbari izbitoare” in geografia indicelui de masa corporala. In 1985, femeile si barbatii din regiuni urbane in peste trei sferturi din statele studiate au avut un IMC mai mare decat cei din zonele rurale. Dupa 30 de ani, diferenta de indice dintre locuitorii din urban si rural s-a micsorat dramatic sau chiar s-a inversat in multe tari.

Rezultatul ar putea fi explicat prin dezavantajele pe care le au cei care locuiesc la tara, au explicat cercetatorii, printre care un nivel mai mic al veniturilor si al educatiei, acces limitat la hrana sanatoasa, care poate fi procurata la costuri mai mari, si un numar mai mic de baze sportive.

Potrivit lui Ezzati, in timp ce discutiile pe tema sanatatii publice se concentreaza deseori asupra aspectelor negative ale traiului in orase, aceasta cercetare demonstreaza ca exista si unele beneficii.

„Orasele ofera numeroase oportunitati pentru o nutritie mai buna, mai multe activitati fizice si recreative si o stare de sanatate mai buna per ansamblu”, a spus acesta. „Aceste lucruri sunt mai greu de procurat in zonele rurale”, a conchis el.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole