Obezitatea poate provoca depresie, in special in cazul femeilor

Reclame home 1
Reclame home 1

O echipa internationala formata din oameni de stiinta din Australia si Marea Britanie sustine ca a descoperit cea mai solida dovada identificata pana in prezent a legaturii dintre obezitate si depresie, conform unui studiu publicat marti, citat de Xinhua, informeaza AGERPRES.

Cercetarea efectuata de Universitatea Australiei de Sud (UniSA) si Universitatea din Exeter, Marea Britanie, dezvaluie faptul ca impactul mental al obezitatii poate cauza depresie.

Oamenii de stiinta au analizat date medicale prelevate de la 48.000 de pacienti din Marea Britanie diagnosticati cu depresie pe care le-au comparat cu informatii de la un grup de control alcatuit din 290.000 de persoane.

Autoarea principala a studiului, Elina Hypponen, de la UniSA, a declarat ca echipa sa a utilizat o abordare genomica in cadrul acestei cercetari. ”Am separat componenta psihologica a obezitatii de impactul problemelor de sanatate asociate obezitatii folosind gene asociate cu un indice de masa corporala mai mare (IMC), dar cu un risc scazut de boli, precum diabetul”, a explicat Elina intr-un comunicat emis marti.

”Aceste gene s-au dovedit a fi la fel de intens legate de depresie ca cele asociate cu IMC mai mare si cu diabetul. Acest lucru sugereaza ca supraponderalitatea provoaca depresie, cu si fara probleme de sanatate asociate, in special in cazul femeilor”, a adaugat cercetatoarea.

„Actuala epidemie globala de obezitate este foarte ingrijoratoare. Studiul nostru demonstreaza ca supraponderabilitatea nu creste doar riscul de dezvoltare a bolilor cronice, cum ar fi cancerul si bolile cardiovasculare, ci poate conduce la depresie”, a subliniat Hypponen.

O persoana este considerata obeza daca are o greutate cu peste 20% mai mare fata de cea ideala.

Potrivit Institutului australian pentru sanatate si bunastare (AIHW), aproape doua treimi dintre australieni erau supraponderali sau obezi in 2014-2015.

In mod surprinzator, cercetatorii au descoperit ca barbatii foarte slabi au un risc mai mare de a suferi de depresie in comparatie cu femeile subponderale sau cu barbatii normoponderali.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole