Obezitatea poate veni prin conducta de apa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Obezitatea in randul barbatilor din tarile dezvoltate ar putea fi legata de expunerea la substante care contin estrogen, hormonul sexual feminin, substante care sunt mai des intalnite in societatile bogate, cum ar fi produse din soia si materiale plastice, sugereaza cercetatori de la Universitatea din Adelaide (Australia), informeaza luni revista online Asianscientist citata de Agerpres.

Potrivit acestora, un dezechilibru al hormonilor estrogeni la barbatii din tarile occidentale poate contribui la un nivel ridicat de obezitate in randul acestora.

Un studiu comparativ al ratelor de obezitate in randul barbatilor si femeilor din intreaga lume, tinand seama si de Produsul Intern Brut pentru a determina impactul prosperitatii asupra obezitatii, arata ca, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare este ceva obisnuit ca femeile obeze sa fie mai numeroase decat barbatii obezi, in tarile dezvoltate imaginea este destul de diferita.

In Statele Unite, Europa si Australia, ratele de obezitate intre barbati si femei sunt mult mai apropiate. In unele tari occidentale, numarul barbatilor obezi este mai mare decat cel al femeilor obeze.

Aceasta cercetare sugereaza ca este vorba nu atat de o problema de dieta si de aport caloric ci, mai degraba, de o epidemie de obezitate, noteaza publicatia.

Profesorul Maciej Henneberg, co-autor al studiului, a explicat ca expunerea la estrogen provoaca o crestere in greutate, in primul rand prin inhibarea tiroidei si modularea hipotalamusului. Produsele din soia contin xenoestrogeni, iar in societatile cu un consum ridicat de soia, cum sunt SUA, acest lucru ar putea determina „feminizarea” barbatilor si imitarea, in mod artificial, a modelului feminin de crestere in greutate.

„O alta sursa cunoscuta de xenoestrogen este clorura de polivinil, cunoscuta sub numele de PVC. Acest produs este utilizat pe scara larga in cele mai multe tari bogate, de la dispozitive medicale din plastic, pana la conductele pentru aprovizionarea cu apa potabila”, atrage atentia Henneberg.

Si alte modificari micro-evolutive pot sa apara in societatile occidentale, care ar putea, de asemenea, sa duca la schimbari ale testosteronului si estrogenului la barbati, mai noteaza Asianscientist.

Aceasta ar putea explica reducerea numarului de spermatozoizi la barbati din tarile dezvoltate, insa autorii studiului considera ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine daca factorii de mediu duc sau nu la o „feminizare” a barbatilor din lumea occidentala, mai noteaza publicatia citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole