Obiceiul colindatului si masa de Craciun. In Maramures colindatorii merg din casa in casa sa anunte nasterea lui Isus

PNL

In Maramures, una dintre cele mai indragite traditii de Craciun este mersul cu colindul. In prima zi de Craciun, colindatorii merg din casa in casa cu steaua in mana si le vestesc oamenilor nasterea lui Iisus prin cantece si poezii. Se spune ca acela, care nu le deschide poarta colindatorilor, va avea parte de un an neroditor si de ghinioane in casa, cauzate de zgarcenia de care a dat dovada. La colindat merg si adultii, nu doar copiii. Ei sunt primiti de gazde si cinstiti cu cozonac, sarmalute, preparate din carne de porc, colaci si vin.

Un alt obicei popular este atarnarea unei crengute de vasc in case. Vascul apare in mai multe culturi, iar originea sa nu este cunoscuta. De exemplu, poparele scandinave credeau ca vascul o reprezinta pe zeita dragostei, Friga, si ca acele cupluri care se saruta sub vasc vor fi impreuna toata viata. In traditia crestin-ortodoxa, se spune ca acela care pune vasc in casa va avea un an imbelsugat, fericire si pace in familie.

Tot in data de 25 decembrie, oamenii le trimit urari si mesaje de Craciun celor dragi, carora le transmit gandurile lor bune.

Traditia mesei de Craciun

O alta traditie importanta este chiar masa de Craciun. In data de 25 decembrie ia sfarsit postul Craciunului, care dureaza aproximativ sase saptamani. In aceasta zi, oamenii se pot desfata cu bucatele traditionale de Craciun: toba,  sarmale, caltabosi, colaci, cozonaci, pita, prajituri, salate, carnati sau friptura. Carnea folosita pentru prepararea bucatelor de Craciun este proaspata, intrucat de Ignat, in data de 20 decembrie, are loc un alt obicei: taierea porcului. ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1