Obiceiul de a fuma al parintilor influenteaza riscul copiilor de a se imbolnavi de leucemie 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Parintii care fumeaza ar putea contribui la schimbarile genetice aparute in organismul copiilor lor asociate cu un tip de cancer care este cel mai frecvent intalnit la acestia din urma, sugereaza un studiu recent, citat de Reuters, informeaza AGERPRES.

Unele dintre cercetarile realizate anterior au asociat obiceiul parintilor de a fuma cu o crestere a riscului de leucemie la copii, insa rezultatele lor au fost mai putin consistente in cazul mamelor decat al tatilor. Studiul actual este primul care asociaza obiceiul fumatului practicat de ambii parinti cu schimbarile genetice specifice ce apar la nivelul celulelor tumorale ale copiilor cu leucemie limfoblastica acuta (ALL), sustine autorul cercetarii, Adam de Smith de la Centrul pentru cancer Helen Diller din cadrul Universitatii San Francisco din California, Statele Unite.

In cadrul acestui studiu au fost observate „dovezi ale efectelor toxice ale fumatului de tutun asupra genelor leucemiei”, dupa cum a explicat Smith prin email pentru sursa citata, semne care „nu sunt mostenite de la parinti, ci sunt dobandite de celulele imunitare ale copilului”. Cercetatorul a completat ca „cele mai importante ferestre ale expunerii la tutun sunt in timpul sarcinii si dupa nastere”.

Leucemia limfoblastica acuta este un tip de cancer ce debuteaza inca de la prima versiune a celulelor albe numite limfocite, in maduva, zona interioara moale a oaselor in care sunt fabricate noi celule ale sangelui. Acest tip de cancer presupune ca maduva produce limfocite neregulate cu erori in ADN-ul acestora, cunoscute sub numele de deletii, ce determina o inmultire neobisnuita a acestora si „inghesuirea” celulelor sanatoase.

In fiecare an, circa 5.970 de noi cazuri de ALL sunt diagnosticate in Statele Unite, iar aproximativ 1.440 de persoane mor din cauza aceste afectiuni, conform Societatii Americane pentru Cancer.

Cei mai expusi riscului de ALL sunt copiii cu varsta sub cinci ani, desi majoritatea deceselor sunt inregistrate in cazul adultilor, mai arata sursa citata.

Potrivit concluziilor acestui studiu, efectuat pe mostre prelevate de la 559 pacienti cu ALL, aproape doua treimi dintre acestea contineau cel putin una dintre deletii, iar cele mai multe dintre ele au fost mai des intalnite la copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii si dupa nastere. Pentru fiecare cinci tigari fumate pe zi in timpul sarcinii, exista o crestere cu 22% a numarului de deletii; iar pentru fiecare cinci tigari fumate zilnic in timpul alaptarii s-a constatat o crestere cu 74% a numarului de deletii.

De asemenea, fumatul a cinci tigari pe zi de catre mama sau tata inainte de conceptie a fost asociat cu o crestere de 7-8% a numarului de deletii.

Oamenii de stiinta au mai observat ca fetusii de sex masculin sunt mai sensibili la efectele fumatului matern, inclusiv la practicarea acestui obicei inainte de conceptie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2