septembrie 26, 2021

Sarbatori Pascale: Obiceiuri din Maramures in Sambata Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

masa-paste-oua-rosii-si-cozonaciZiua premergatoare Pastilor, Sambata Mare, este ziua in care in satele din Maramures gospodinele trebuie sa termine mancarea in totalitate.

“Sambata se fac toate mancarurile in asa fel incat seara sa fie gata. Absolut toata lumea participa la Liturghie, in unele sate noaptea la 12, in altele dimineata la 5 si imediat dupa se face si sfintirea bucatelor”, spune Janeta Ciocan, etnolog in cadrul Muzeului de Etnografie si Arta Populara Baia Mare.

Tot in Sambata Mare se pomenesc mortii, in Tara Lapusului existand si obiceiul ca femeile sa duca la cimitir cel putin 100 de oua.

“Amintirea mortilor este foarte importanta nu numai in sambetele din Post. In Tara Lapusului, de exemplu, in sambata de Pasti se merge la biserica si dupa aceea la morminte, in cimitir, fiecare trece pe la mormantul celuilalt si primeste un ou, colac, stergari, chiar.

Acolo vopseste fiecare gospodina cel putin 100 de oua, ca sa poata sa dea. Este o cinstire a tuturor mortilor din familie, chiar daca ii sti, chiar daca nu”, a adaugat Janeta Ciocan.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2