Oceanele sunt poluate de cantitati masive de microparticule de plastic din raurile ce strabat zone urbane

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cantitati masive de microparticule de plastic prezente in cursurile de apa din zonele urbane contribuie la poluarea oceanelor in timpul inundatiilor, conform unui studiu realizat recent in Marea Britanie, citat de agentia DPA, informeaza AGERPRES.

Cercetatorii de la Universitatea din Manchester au descoperit microparticule de plastic in toate raurile din care au prelevat probe, chiar si in cele mai mici cursuri de apa din regiunile rurale, potrivit concluziilor publicate marti in jurnalul Nature Geoscience.

Pana la 000 de particule de plastic pe metru patratau fost inregistrate din cauza poluarii in zone aflate in aval de zonele urbane.

Echipa de cercetare, condusa de Rachel Hurley, a prelevat mostre de sedimente din mai multe rauri din 40 de zone situate in nord-vestul Angliei. In urma analizelor, oamenii de stiinta au observat ca toate mostrele prezentau o contaminare cu microparticule de plastic, inclusiv cele de sedimente din River Tame din Manchester. Acestea din urma aveau cel mai inalt nivel de contaminare inregistrat pe Pamant, precizeaza sursa citata.

In urma inundatiilor grave, nivelurile de contaminare cu microparticule de plastic de pe fundul raurilor a scazut cu 70%. „Acest lucru demonstreaza ca inundatiile pot transfera cantitati mari de microparticule de plastic din raul urban in oceane”, se arata in studiu.

„Un aspect esential al abordarii problemei globale a microparticulelor de plastic il reprezinta reglementarea eficienta pentru a se asigura tinerea sub control a surselor multiple de microparticule de plastic din bazinele hidrografice”, se noteaza in concluziile cercetarii.

Unele microparticule de plastic sunt fabricate in mod deliberat astfel pentru utilizarea in industria cosmetica, in timp ce altele se formeaza in urma descompunerii materialelor din plastic de dimensiuni mai mari.

Se estimeaza ca aproximativ 90% din cantitatea de microparticule de plastic prezente in oceane provin de pe pamant, insa contributia apelor raului la aceasta nu este deocamdata cunoscuta.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole