OCROTIȚI DE LEGE – Maramureșul nu duce lipsă de arbori rari și de sute de ani

Județul Maramureș are arbori ocrotiți de lege. În Baia Mare trecem poate zilnic pe lângă ei, fără să ne gândim că trecem pe lângă un arbore ocrotit de lege pentru că are o vechime considerabilă, dar și pentru că este unic. Unii dintre ei au dimensiuni excepționale, unii sunt mai cunoscuți, cum ar fi Arborele Mamut de la Ardusat sau Teiul Unirii de la Băsești, iar alții zac ăn anonimat.

Potrivit informațiilor furnizate de către Direcția Silvică Maramureș, pe lista arborilor ocrotiți de lege din Maramureș regăsim Duglas aurgintiu (ștrandul din Baia Sprie), castanul porcesc din Parcul din Gârdani, Pin Strob (Stoiceni), Teiul Unirii (Băsești), Ginkgo Biloba (Gârdani), Paltin (Cavnic), Stejar (Biserica din Coruia), Stejar (Ocna Șugatag), Stejari (Ardusel), Stejari din Mireșu Mare, Teiul din Șișești (legat de numele lui Vasile Lucaciu), respectiv două specii de Tisa în Baia Sprie sau un Cireș în Băsești. S-a mai vorbit la un moment dat de un „Tisa”, din cătunul Jolob, aparținând de comuna Repedea, care are aproape 1.000 de ani şi este cel mai vechi din Maramureş.

Potrivit informațiilor furnizate de către Primăria Ardusat, doar arborele Sequoia giganteea mai aminteşte de trecerea dinastiei Degenfeld prin Ardusat. Copacul, monument al naturii, este situat pe malul din stânga râului Someș în locul numit „La curte” (locul este numit așa de săteni în aminterea curții contelui Degenfeld). Arborele are o vechime de peste 200 ani. De asemenea, o altă moştenire lăsată de groful Degenfeld este un arbore lalea (Liriodendron tulipifera).

Tot arbori mai puțini cunoscuți sunt Cornul din Coltau, despre care se spune că sub coroana sa a poposit și poetul maghiar Petofi Sandor, stejarul din Șomcuta Mare, Chiparosul de mlaștină (Taxodium distichum ) tot din Coltău, Arborele pagodelor (Ginkgo biloba ) în Gârdani.

FOTO Marcian Barda

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu