OFICIAL – Casa unde a locuit Iustinian Chira intră în circuitul turistic din 29 mai

Casa unde a locuit Înaltpreasfințitul Iustinian Chira va intra în circuitul turistic al județului începând cu data de 29 mai, dată la care va avea loc ceremonia de inaugurare a acestei case memoriale. Casa Memorială „Justinian Arhiepiscopul”, va intra astfel, în circuitul turistic al Maramureşului, și, implicit, în patrimonial cultural naţional, potrivit Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, „fiind un reper pentru ceea ce a însemnat Înaltpreasfinția Sa, satul românesc de altădată precum şi valorile cultural-religioase, conservate şi promovate”.

De altfel, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a efectuat la jumătatea aceste luni, o vizită de lucru în localitatea Plopiș, satul natal al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Iustinian Chira. Episcopia Maramureșului și Sătmarului a anunțat că Preasfinția Sa a vizitat Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – care face parte din lista patrimoniului monumentelor UNESCO, iar în urma unor lucrări de restaurare, este pregătită pentru slujba de târnosire, eveniment care va avea loc la data de 29 mai a.c.

Casa Memorială „Jus­tinian Chira”, amplasată lângă noua biserică a Parohiei Plopiș, va fi inaugurată când se vor împlini 100 de ani de la nașterea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian. În plus, Școala primară din Plopiș va primi numele „Arhiepiscop Justinian Chira”.

FOTO episcopiammsm.ro

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu