OFICIAL – Cinci milioane de pensii vor fi recalculate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproximativ cinci milioane de pensii urmează să fie recalculate în perioada care urmează, conform declarațiilor făcute de către ministrul Raluca Turcan. Recalcularea pensiilor ar urma să fie finalizată într-un an și jumătate.

„Până în momentul de față, avem 220.000 de dosare evaluate de pensii, asta înseamnă includerea tuturor dosarelor într-un format electronic pe bază de indicatori care, în momentul în care vom stabili formula de recalculare a pensiilor, să fie folosiți pentru această recalculare propriu-zisă. Practic, întregul proces de recalculare are două etape: etapa evaluării, la care lucrăm acum și avem 220.000 de dosare, unele dintre ele erau în format electronic, și etapa recalculării, când este finalizată procedura legislativă.

Noi am estimat ca întregul proces de recalculare a aproximativ cinci milioane de pensii să fie finalizat într-un an și jumătate. De aceea, inclusiv pe Planul Național de Redresare şi Reziliență luăm în calcul finanțare pentru reformarea sistemului de pensii, inclusiv consultanță pentru varianta optimă de recalculare a pensiilor și de suplimentare prin stimulente, pe o perioadă determinată, a personalului care să intre în acest proces de evaluare, unul foarte laborios. Nu vă ascund că personalul caselor de pensii este în momentul de față subdimensionat; practic, desfășoară două activități: activitățile curente de calculare a dosarelor, plus activitatea nouă de evaluare. În același timp, echipamentele și softul sunt foarte învechite și, pe PNRR, vom avea finanțare inclusiv pentru modernizarea echipamentelor electronice”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern de azi.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2