Oficial: E doar o “chestiune de timp” pana cand Marea Britanie va fi tinta unui atac cibernetic major

Reclame home 1
Reclame home 1

Este doar o “chestiune de timp” pana cand Marea Britanie va deveni tinta unui atac cibernetic major, a avertizat marti directorul Centrului national britanic pentru securitate cibernetica (NCSC), Ciaran Martin, transmite PA, informeaza AGERPRES.

Potrivit lui Martin, pana acum Marea Britanie a avut norocul sa evite un atac de “categoria I”, capabil sa paralizeze infrastructuri de baza cum sunt furnizarea de energie sau serviciile financiare.

Ciaran Martin a apreciat intr-un interviu aparut in cotidianul The Guardian ca intrebarea care se pune este “cand, nu daca” va surveni un atac informatic si britanicii trebuie sa aiba “noroc” sa nu devina tinta unui atac de categoria intai inainte de sfarsitul deceniului.

Directorul NCSC a subliniat ca atacul WannaCry din mai anul trecut, care a fost atribuit Coreei de Nord, a scos in evidenta intre altele riscul ca cei care lanseaza o astfel de actiune sa piarda controlul. WannaCry a fost cel mai grav incident de acest gen produs pana acum in Marea Britanie si a fost considerat de categoria a doua pentru ca nu a pus in pericol vieti omenesti.

Alte “intruziuni” cu caracter informatic au fost atribuite Rusiei, Chinei si Iranului, care potrivit lui Martin ar putea colecta informatii cu privire la infrastructura britanica pentru potentiale atacuri in viitor.

Directorul NCSC a precizat ca nu are cunostinta de nicio tentativa reusita de a interfera cu procesul democratic din Marea Britanie, dar perspectiva unei asemenea actiuni ar putea duce la amanarea adoptarii votului electronic in viitorul previzibil.

In acelasi timp, Marea Britanie isi intareste capacitatile de a raspunde unui atac cibernetic, a dat el asigurari.

Avertismentele lui Martin survin dupa ce luni seful statului major al armatei terestre britanice, Nick Carter, a facut apel la cresterea cheltuielilor pentru aparare cu scopul de a proteja Marea Britanie de atacuri hibride – atat conventionale, cat si cibernetice – din partea Rusiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2