OFICIAL – Reguli noi pentru examinatorii auto. Ce trebuie să facă acum

Noi reguli pentru examinatorii auto odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Romaniei din data de 19 septembrie a ORDINULUI nr. 128 din 15 septembrie 2022 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 260/2011 pentru stabilirea normelor privind formarea, evaluarea, examinarea, atestarea și controlul examinatorilor care participă la desfășurarea examenelor practice pentru obținerea permisului de conducere, precum și a Ordinului viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, nr. 23/2015 privind activitatea de psihologie în Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit documentului amintit, pentru a obține calitatea de examinator la categoria B, persoana propusă în condițiile legii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiții, respectiv să își desfășoară activitatea în cadrul D.R.P.C.Î.V. sau în cadrul serviciilor publice comunitare, să dețină permis de conducere pentru categoria B, valabil, de cel puțin 3 ani, să fi împlinit vârsta de 23 de ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat în ultimii 5 ani, să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii 3 ani, să fie aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru desfășurarea activității respective, să nu exercite o funcție sau să nu desfășoare activități în cadrul unei școli de conducători auto, să fie absolvent al cursului de formare inițială pentru examinatori, să nu aibă înscris în permisul de conducere codul armonizat al Uniunii Europene 78 cuprins în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 157/2012 privind forma și conținutul permisului de conducere, cu modificările ulterioare, respectiv să nu se afle sub efectul unei sancțiuni disciplinare dispuse în urma săvârșirii unor abateri disciplinare în legătură cu activitatea de examinator.

Ordinul amintit mai sus stabilește clar faptul că examinatorii au o serie de obligații și îndatoriri. Noile obligații ale examinatorilor de la proba practică a examenului pentru obținerea permisului auto sunt: „să aducă la cunoștință șefilor ierarhici, cel târziu la începutul primei zile lucrătoare ulterioare, atunci când le este suspendat dreptul de a conduce autovehicule sau nu mai sunt apți din punct de vedere medical și psihologic, să își perfecționeze continuu nivelul de instruire profesională și generală prin activități specifice de formare continuă, să participe la cursurile și programele de instruire organizate de instituția din care fac parte în vederea dezvoltării de noi competențe, să manifeste tact și stăpânire de sine în condițiile exercitării unei activități cu un nivel de solicitare psihică intens, să participe la evaluările și testele prevăzute în actele normative în vigoare, respectiv să aibă permisul de conducere în termenul de valabilitate administrativă pe categoriile de vehicule pentru care a dobândit calitatea de examinator”.

„Retragerea calității de examinator pentru una sau mai multe categorii intervine de drept în următoarele cazuri:
a) pe perioada în care examinatorul nu mai este apt din punct de vedere medical sau psihologic pentru desfășurarea activității de examinare la proba practică, pentru una sau mai multe categorii, situație dovedită prin documente;
b) de la data obținerii calificativului «Respins» la evaluarea anuală prevăzută la art. 20 alin. (1) și până la data obținerii calificativului «Admis» în urma reevaluării potrivit art. 20 alin. (6);
c) pe perioada suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, în condițiile legii;
d) când examinatorul nu a desfășurat activitate de examinare pe parcursul unei perioade de cel puțin 2 ani până la data absolvirii examenului prevăzut la art. 23 alin. (1);
e) pe perioada în care examinatorului i-au fost modificate raporturile de serviciu și nu mai îndeplinește condiția prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. a);
f) pe timpul dispunerii unor măsuri preventive sau altor măsuri procesuale care interzic desfășurarea acestei activități de către examinator. Retragerea calității de examinator se constată prin dispoziție a directorului D.R.P.C.Î.V. în baza informării scrise a șefului serviciului public comunitar în cadrul căruia își desfășoară activitatea examinatorul vizat ori la propunerea motivată a șefului S.R.P.C.E.

Fiecare examinator este evaluat anual privind modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, pe linie de examinări. Evaluarea anuală se efectuează la locul de muncă al examinatorului sau în altă locație stabilită prin dispoziție a directorului D.R.P.C.Î.V. de către ofițeri specialiști din cadrul D.R.P.C.Î.V. anume desemnați de directorul acestei instituții sau de către șeful serviciului public comunitar desemnat pentru efectuarea evaluării anuale. Evaluarea anuală, pentru verificarea competențelor necesare exercitării activității de examinator, constă în susținerea unui test scris sau în format electronic, evaluarea a două probe practice la care polițistul a participat în calitate de examinator, în cursul anului de referință, în zile diferite, evaluarea competențelor pe simulator sau efectuarea unei probe practice în poligon, atunci când acestea vor fi disponibile”, se precizează în respectivul ordin.

Conform noilor prevederi, examinatorii declarați «Respins» au dreptul la o reevaluare în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data efectuării evaluării, realizată de ofițeri specialiști din cadrul D.R.P.C.Î.V: „Examinatorii declarați «Respins» la evaluare și care nu susțin sau nu obțin calificativul «Admis» la reevaluare își pierd calitatea de examinator, putând susține examenul pentru redobândirea acestei calități doar după absolvirea unui nou curs în condițiile legii. Fiecare examinator este evaluat psihologic, conform reglementărilor în vigoare, o dată la 3 ani.
Fiecare examinator este supus unei verificări, efectuată de către șeful serviciului public comunitar, pe parcursul desfășurării examenelor de conducere în traseu la proba practică, o dată la fiecare 5 ani, pentru o perioadă minimă cumulată de cel puțin o jumătate de zi, prin sistemul de înregistrare audio-video, monitorizându-se activitatea acestuia pe parcursul mai multor examene la proba practică.

Dragoș HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu