Oficialii Romaltyn: Riscul unui accident, tot mai limitat

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Reprezentantii societatii Romaltyn au avut luni, 17 februarie, o intalnire informala la Primaria Baia Mare, la care au participat o parte dintre consilierii locali, prefectul judetului, vicepresedintele Consiliului Judetean, Gabriel Zetea, precum si profesori de la universitati din Bucuresti, Cluj si Baia Mare.

Unul dintre actionarii societatii, Ion Sturza, a spus ca desi este mai pesimist fata de realizarea proiectului, crede in continuare ca acesta va porni intr-un final.

“Fata de acum un an si ceva, astazi sunt mai putin optimist vizavi de acest proiect si nu numai din considerente subiective, dar si din considerente economice. Noi in continuare consideram ca merita, pentru ca este un proiect de reciclare si ecologizare.

Este unicul proiect in domeniul resurselor minerale din Romania unde este un actionar roman, Ion Sturza. Este unicul proiect unde sunt cunoscuti beneficiarii finali, nu companii listate.

Noi suntem in continuare deschisi si intelegem ca niciun proiect nu poate fi facut contrar vointei comunitatii, dar in acelasi timp noi nu cerem nicio derogare de la legislatia europeana si nationala”, a spus Ion Sturza.

Directorul executiv al Romaltyn, Mircia Bizo, spune ca in ultima perioada au avut loc o serie de lucrari care au redus zona de risc a proiectului, in interiorul uzinei.

“Din punct de vedere tehnologic al sigurantei de functionare, pot sa afirm cu incredere ca proiectul este unul sigur. Mai mult, in perioada care a trecut am gasit o serie de solutii care vin si limiteaza zona de risc a acestui proiect acolo in interiorul ei. Pana acum, zona de risc era o zona extinsa”, a spus Bizo.

Consilierul local Ilie Tudorel a cerut explicatii cu privire la studiul de risc si studiul de impact transfrontalier, despre care a spus ca nu a fost inca aprobat. In replica, reprezentantii Romaltyn au precizat ca Ministerul Mediului nu a fost multumit de studiul facut, dar ca societatea continua sa il imbunatateasca.

Consilierul local Calin Bota a precizat ca nu trebuie luata in considerare doar probabilitatea de 0,01% pentru producerea unui eventual accident, ci si alte detalii.

“Cred ca rolul nostru e acela de a nu mai transmite mesaje false legate de riscurile care exista, pentru ca daca e sa pornim de la premisa ca exista un risc de 0,01% ar trebui sa interzicem chiar circulatia autovehiculelor pe strazile din Baia Mare sau chiar din Romania.

Nu cu mult timp in urma, pe parcursul a doua saptamani am avut doua accidente rutiere pe trecerea de pietoni soldate cu vieti curmate. Ca atare, circulatia cu autovehicule este mult mai nociva pentru viata cetateanului.

In conditiile in care legislatia este respectata, trebuie sa ne asumam faptul ca pentru Baia Mare un astfel de demers este absolut necesar, pentru ca se discuta de ecologizarea a 165 de hectare de teren care genereaza continuu poluare”, a declarat Calin Bota.

Prezent la intalnire, prefectul Anton Rohian a indemnat ca toate aceste discutii sa ajunga la o finalitate practica.

Daca va demara, proiectul celor de la Romaltyn va presupune, printre altele, crearea a 200 de locuri de munca directe si alte 500 indirecte, precum si plata a 24 de milioane de dolari catre statul roman, reprezentand redeventa, impozitul pe profit si contributiile aferente salariilor.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

5 Comments

 1. dilau

  prietene k…, eu sint 50-50% dar nu o sa poti s-o ti asa la infinit.mai repede sau mai tirziu o sa avem nevoie de un romaltyn.e clar ca interesul lor nu e “aurul nostru” ci prelucrarea intr-o tara menbra u.e. a “aurului lor”.eu zic sa “belesti pielea de pe ei”, adica conditii de genul: juma de milion de euro/an sponsorizare pentru sport,ecologizarea unor zone inainte, 500 de locuri de munca garantate timp de 5 ani………… daca tot vor sa scoata gloante pe spatele nostru macar sa raminem si noi cu ceva.

  Reply
 2. the baimarean

  are dreptate Calin Bota.E o tampenie sa se tot repete cianura ,cianura fara sa se explice baimarenilor ca poluarea cu cianura e in primul rand legata de haldele cu steril din afara flotatziei din care continua sa se scurga poluanti in sol si in apele subterane din jurul orasului cu sau fara Romaltyn.De fapt poluarea e mai mare la momentul actual fara Romaltyn .

  Reply
  1. ion din vale

   Noa, am revenit ca am fost la bai ca ma dor cioantele iarna de anii de lucru la mina. Acolo no fost net dar si ase cum sa car ditamai magaoata donata de nepot acolo ca io n-am ca ficiorasii astia tableta sau tipla sau fiola sau cum ii zice..palm top. Mno vad ca domnu specialist asta care zice ca-i baimarean (am intrebat pe o fatuca din vecini ce nsamna cuvantu ca io am invatat rusa la scoala, ) e mnealui, ala cu lista de profi de la universitate , ceia mari specialisti in minerit. Dapoi mai prunc, iara dai lectii la astia care am lucrat si la Petre Gheorghe si la Dealu Crucii. Tu vazutai o mina altfel ca-n poza? Sa-ti spui io ceva. Baiu nu-i ca se curata sterilu si iazu si sa foloseste cianuri, s-a folosit mereu si nainte, bai ii ca is astia banditi. Pa cine a angajat Romaltynu asta…spune stii? tat fostii banditi Remin, Trifa si gasca si alte nulitati care ne-o ingropat mineritu si o supt la bani pana o facut clabuci la gura.Daca ar fi nemti ceia care ar conduce si lucra io zic ca sa poate, da romanu fura de la cuie, la scanduri, la folie, motorina , pina si rahatul l-ar duce in gradina apoi t-ar vinde tie porodici. Asa ca pretene lasa-ma cu astia d ela Romaltyn, nu as lasa sa-mi duca nici cainele la plimbare pe vale.

   Reply
   1. the baimarean

    bine , fie asha cum zici tu, astia de la Romaltyn is banditi .Care’s atunci aia cinstiti care se angajeaza sa ecologizeze haldele?Pe banii lor nu pe ai nostri.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *