Olguta Vasilescu: Soldele de functie pentru personalul militar se majoreaza cu 20 % de la 1 iulie; salariile de functie ale politistilor cresc cu 5%

Soldele de functie ale personalului militar se majoreaza cu 20% de la 1 iulie, comparativ cu nivelul din martie 2017, iar salariile de functie ale politistilor vor creste cu 5%, a declarat joi, la Sinaia, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, informeaza AGERPRES.

“La data de 1 iulie 2017 se acorda urmatoarele cresteri salariale: soldele de functie ale personalului militar se majoreaza cu 20% fata de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de functie ale politistilor cresc cu 5% fata de nivelul acordat pentru martie 2017. Salariile de baza de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei locale intra in plata incepand cu 1 ianuarie 2018.

De la 1 ianuarie sunt urmatoarele cresteri salariale: medici si asistente, ce intra cu toata cresterea (…) salariile de baza pentru personalul didactic din invatamant se majoreaza cu 50% fata de decembrie 2017, salariile de baza, solde de functie, salariile de functie, indemnizatiile de incadrare ale personalului salariat se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat in decembrie 2017.

Indemnizatiile lunare pentru functia de demnitate publica se stabilesc pe baza coeficientilor si a salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare. In perioada 2019-2022 se va acorda anual o crestere a salariilor de baza, solde de functie, salarii de functie, indemnizatii de incadrare reprezentand 1/4 din diferenta dintre salariul prevazut de lege pentru 2022 si cel din decembrie 2018”, a explicat Olguta Vasilescu.

Aceasta a precizat ca, in situatia in care la data intrarii in vigoare a legii salariile de baza, soldele de functie etc sunt mai mari decat cele prevazute in anexele legii pentru 2022 sau devin ulterior, ca urmare a majorarilor, se acorda cele prevazute pentru anul 2022.

Potrivit ministrului Muncii, in noua lege a salarizarii unitare sporurile nu au fost taiate, insa au fost plafonate la un nivel de 30% pe anvelopa salariala la nivel de institutie.

“Toate sporurile care erau inainte in lege se vor regasi si in aceasta noua lege, diferenta este ca s-au plafonat la ordonatorul de credite la 30%. Asta ca sa oprim sarabanda care a dus in unele institutii publice la o anvelopa de 70 — 80% sporuri, dar in acelasi timp in cadrul institutiei pe toata anvelopa trebuie sa fie 30%. Un politist care lucreaza in strada poate ajunge la sporuri de 70 — 80%, dar cei care stau la birou si personalul contractual trebuie sa aiba sporuri mai mici”, a adaugat Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat, totodata, ca in cazul functiilor de demnitate publica, cresterea se va face pe baza unui coeficient raportat la salariul minim pe economie, astfel incat salariul presedintelui urmeaza sa fie de 12 ori mai mare decat salariul minim pe economie.

“Pot sa va dau coeficientii si dumneavoastra sa inmultiti cu salariul minim pe economie. La presedintele Romaniei coeficientul este 12, fiind cel mai mare din Romania, dupa care sunt in ordine descrescatoare: presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, presedintele Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, presedintele din Curtii Constitutionale, coeficientul 11, premierul Romanei — la fel 11, apoi avem judecatorii de la Inalta Curte si CCR la 10,5, ministri sunt la coeficientul 10, secretarii de stat la 7,4 parlamentarii la 8, primarul general al Capitalei — 9, viceprimarul Capitalei — 8, presedintele Consiliului Judetean — 8, vicepresedintele CJ — 7, primar de localitate cu peste 300.000 de locuitori — 8 , iar primar de localitate cu peste 200.000 de locuitori 7,5 si de aici scad pana la ultimul in ierarhie, viceprimar de localitate cu pana la 3.000 de locuitori — 3”, a mai spus ministrul Muncii.

Aceasta a explicat ca sindicatele au solicitat ca pentru functiile de demnitate publica coeficientii sa se raporteze la salariul minim pe economie si nu la salariul mediu.

“La finalul acestei legi exista o anexa cu functiile de demnitate publica. Functiile de demnitate publica cresc dupa un coeficient raportat la salariul minim pe economie. S-a cerut de catre sindicate sa nu ne raportam la salariul mediu si ne-am raportat, in cele din urma, la salariul minim pe economie.

Acolo veti gasi si primarii, si viceprimarii, presedintii de consilii judetene, vicepresedintii cu cat trebuie sa fie indemnizatia lor. Iar la administratia publica locala s-a stabilit o grila, dar fara sa dam niciun fel de salariu, de suma, si se porneste de la minimul pe economie si se ajunge la un maxim care nu poate sa depaseasca salariul sau, mai bine zis, indemnizatia viceprimarului.

De ce am ajuns la aceasta situatie? In primul rand pentru ca s-a discutat foarte mult, ca nivel de principiu, in ultima perioada ca este vorba de o autonomie locala si atunci trebuie sa le dam dreptul sa isi stabileasca singuri salariile, sigur ca nu am putut sa ii lasam sa isi faca salarii cat vor, din cauza asta sunt plafonate la nivelul indemnizatiei viceprimarului, dar in mod clar nu vor putea sa depaseasca anumite etape, adica intre muncitorul necalificat si viceprimar este toata grila din primarie si, in ordine crescatoare, conform grilei, se vor acorda aceste indemnizatii.

Despre un alt lucru la care vroiam sa ma refer, tot ca si administratie publica locala, am discutat foarte mult cu primarii, unii dintre ei, afland cum vor creste salariile in Romania, au spus ca este posibil sa nu isi permita sa faca aceste cresteri, pentru ca sunt unele localitati mici care abia isi asigura salariul si, eventual, cheltuielile utilitatilor.

Si atunci au solicitat sa gasim o astfel de solutie, ceea ce s-a si intamplat. In acelasi timp sunt primarii foarte mari, de localitati cu bugete foarte mari, care, la fel, au solicitat sa poata sa faca dumnealor aceste plati, in functie de cum isi doresc. Desigur ca platile respective, sumele vor trebui sa fie stabilite de catre Consiliile Locale si Consiliile Judetene”, a explicat ministrul Muncii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1