Omagiu limbii materne: Deputatul Durus, donatie de carte pentru elevii din Apsa de Mijloc (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1

Deputatul USR de Maramures Vlad Emanuel Durus a facut o donatie de carte catre Scoala din Apsa de Mijloc, localitate din dreapta Tisei. Acestea au ajuns la destinatie cu sprijinul lui Mihai Cosma (foto), baimareanul care se implica foarte mult in promovarea limbii si culturii romane in acea zona.

„Nu exista nimic mai de pret decat graiul matern, intrucat prin acesta respiram intreaga istorie a neamului, aspiratiile, visele, trairile, durerea si bucuria. In limba materna ne gasim trecutul si ne exprimam viitorul. Vreau sa-i multumesc domnului Mihai Cosma (foto), cel care, prin eforturi proprii, organizeaza an de an diverse manifestari cu caracter romanesc in dreapta Tisei.

La o parte dintre acestea am fost invitat, fiind impresionat de felul in care se simte romaneste in acele comunitati. Pentru ca nevoia de carte este mare in scolile din dreapta Tisei voi porni o campanie de strangere de carte, care va fi donata unitatilor de invatamant. Campania va avea sloganul „Doneaza o carte pentru neamul tau de departe”. Ii invit pe colegii parlamentari sa se inscrie cu cate o carte in aceasta campanie”, a declarat deputatul USR, Vlad Emanuel Durus.

Cartile vor fi impartite, ca premiu, elevilor care au participat azi la concursul care marcheaza „Ziua internationala a limbii materne”. Copiii vor recita poezii din autori romani sau vor canta piese care au la baza versuri scrise de acestia. Scoala romaneasca din Apsa de Mijloc aniverseaza 240 de ani de existenta, fiind prima scoala cu predare in limba romana din dreapta Tisei. Comunitatea este formata in proportie de 95% din romani. La Scoala din Apsa de Mijloc, care are clasele I-XI, invata peste 700 de copii de romani.

Ziua internationala a limbii materne se sarbatoreste in fiecare an incepand din februarie 2000. Sarbatoarea a fost stabilita de UNESCO in noiembrie 1999 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistica si multilingvismul. Data de 21 februarie semnifica ziua din 1952 in care studentii care demonstrau pentru recunoasterea limbii lor materne, bangali, ca limba nationala a Pakistanului, au fost ucisi de politie la Dhaka, astazi devenita capitala Bangladesh-ului.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole