OMS: 10% din medicamentele din tarile in curs de dezvoltare sunt contrafacute sau de calitate inferioara

Reclame home 1
Reclame home 1

Produsele medicale contrafacute si medicamentele de calitate inferioara reprezinta 10% din piata farmaceutica din tarile in curs de dezvoltare, potrivit unui raport publicat marti seara de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza DPA, transmite AGERPRES.

Aceasta agentie a ONU, al carei sediu se afla la Geneva, afirma ca cele mai frecvent utilizate produse medicale fara licenta si de o calitate inferioara standardelor acceptate sunt medicamentele impotriva malariei si antibioticele administrate contra pneumoniei, insa aceasta problema afecteaza intregul domeniu medical, de la tratamentele anticancer si pana la contraceptive.

Determinarea acestui procent estimativ de 10% are la baza peste 100 de cercetari stiintifice despre calitatea medicala din 88 de tari in curs de dezvoltare, in cadrul carora au fost analizate peste 48.000 de probe medicale.

„Este inacceptabil”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, referindu-se la rezultatul acestui raport. El a lansat si un apel comunitatii internationale, cerandu-i sa coopereze pentru a stopa productia si traficul international cu astfel de produse.

Produsele medicale contrafacute sau de calitate inferioara provoaca nu doar maladii si chiar decese, ci contribuie si la proliferarea bacteriilor care sunt rezistente la antibiotice.

OMS a inceput sa colecteze rapoarte oficiale guvernamentale referitoare la aceste produse in anul 2013.

De atunci, OMS a primit 1.500 de rapoarte despre cazuri de medicamente contrafacute si de calitate inferioara, 42% dintre ele provenind din Africa subsahariana, 21% din cele doua Americi si 21% din Europa.

Potrivit calculelor facute de cercetatorii de la Universitatea Edinburgh, cel putin 72.000 de copii mor in fiecare an de pneumonie, din cauza unor antibiotice contrafacute sau care au o calitate sub standardele acceptate.

Aproximativ 116.000 de decese cauzate de malarie ar putea fi provocate in fiecare an de medicamente necorespunzatoare distribuite in tarile subsahariene, potrivit unui studiu separat, realizat de cercetatorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Potrivit Reuters, medicamentele contrafacute contin doze incorecte de substanta activa, ingrediente nepotrivite sau se remarca prin lipsa completa a substantei active. In acelasi timp, un numar ingrijorator de mare de medicamente autorizate nu indeplinesc standardele de calitate din cauza mai multor factori, inclusiv din cauza depozitarii lor in conditii neadecvate.

OMS afirma ca medicamentele contrafacute reprezinta o amenintare tot mai mare, in contextul in care cresterea comertului farmaceutic, inclusiv prin intermediul vanzarilor pe internet, reprezinta „o usa deschisa” in fata unor produse toxice.

Intrucat comertul cu astfel de medicamente ajunge la aproape 300 de miliarde de dolari in tarile sarace si in curs de dezvoltare, acest lucru inseamna ca vanzarile de medicamente contrafacute sau care au o calitate inferioara reprezinta deja o afacere de aproape 30 de miliarde de dolari.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole