OMS: 12,6 milioane de decese pe an, cauzate de factori de risc din mediu ce ar putea fi evitati

Reclame home 1
Reclame home 1

poluareOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a facut un apel, vineri, pentru ca sanatatii sa ii fie acordata o prioritate centrala la cea de-a 22-a conferinta a ONU asupra schimbarilor climatice (COP22), desfasurata in Maroc. De asemenea, OMS a cerut ca sanatatea sa fie luata in vedere la implementarea Acordului de la Paris, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Aproape un sfert dintre afectiunile la nivel mondial si circa 12,6 milioane de decese survenite in fiecare an pot fi atribuite factorilor de risc din mediul inconjurator ce ar putea fi evitati, precum poluarea aerului, a apei si a solului, a expunerii la substante chimice si la radiatii ultraviolete, atrage atentia OMS. Schimbarile de mediu si sociale, produse la nivel global, inclusiv cele climatice, exacerbeaza multe dintre aceste riscuri, mai mentioneaza specialistii.

In ciuda inmultirii dovezilor potrivit carora poluarea mediului are un impact negativ asupra sanatatii, actiunile la nivel politic si investitional raman in general insuficiente: doar circa 3% din resursele din domeniul sanatatii sunt investite in preventie, aproximativ 97% fiind cheltuite pe tratamente, ceea ce duce la cresterea costurilor din acest domeniu, subliniaza OMS.

Imbunatatirea sanatatii aduce beneficii sociale si economice importante si este un efect major al politicilor de mediu. De aceea ar trebui scoasa in evidenta drept factor cheie motivator pentru suport public si actiuni politice, se mai arata in declaratia OMS emisa inaintea unei intalniri la nivel ministerial pe tema sanatatii, mediului si schimbarilor climatice, gazduita de Maroc, OMS si Programul privind Mediul al ONU, in cadrul COP22.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2