OMS: 325 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de hepatita

Reclame home 1
Reclame home 1

Circa 325 de milioane de persoane din intreaga lume traiesc cu o infectie cronica de hepatita B sau C si foarte putine stiu acest lucru, potrivit cifrelor publicate vineri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si citate de AFP, informeaza AGERPRES.

Potrivit OMS, care solicita un plan global pentru a lupta impotriva acestor boli virale, „cea mai mare parte a acestei populatii nu a fost testata si nu are acces la tratament” si, prin urmare, „milioane de persoane” risca sa dezvolte o boala cronica sau un cancer si sa moara.

Virusul hepatitei ucide anual circa 1,34 milioane de oameni, „un numar comparabil cu cel al deceselor cauzate de tuberculoza si de SIDA”, potrivit OMS.

„Cu toate acestea, mortalitatea provocata de hepatita este in crestere (+ 22% intre 2000 si 2014), in timp ce numarul deceselor cauzate de tuberculoza si de SIDA este in scadere”, a indicat Dr. Gottfried Hirnschall, director al programului de combatere a hepatitei din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Hepatita este o boala silentioasa, care poate provoca boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Potrivit OMS, doar 9% dintre pacientii cu hepatita B si 20% dintre bolnavii de hepatita C stiu ca au contactat infectia.

De asemenea, potrivit lui Yvan Hutin, un specialist in aceasta boala in cadrul OMS, numarul persoanelor care primesc tratament pentru aceste boli este extrem de redus.

„Doar 8% dintre pacientii (1,7 milioane de persoane) care stiu ca sufera de hepatita B primesc tratament”, a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa.

Acest nivel scade la 7% (1,1 milioane de persoane) in cazul pacientilor cu hepatita C.

In 2015, circa 1,75 de milioane de persoane au fost infectate cu virusul hepatitei C (HCV), crescand la 71 de milioane numarul persoanelor care traiesc cu HCV.

De asemenea, potrivit OMS, 257 de milioane de persoane traiesc cu virusul hepatitei B (HBV).

Exista vaccinuri impotriva hepatitei B, precum si tratamente care trebuie luate atunci cand infectia este depistata.

Potrivit OMS, pentru hepatita C nu exista niciun vaccin, insa aceasta se poate vindeca in 2 sau 3 luni de tratament, costul acestuia ajungand in prezent la circa 200 de dolari de pacient.

Hepatita B se transmite in principal de la mama la copil si este prezenta in special in Asia de Est si de Sud-Est si in Australia, unde au fost raportate 115 de milioane de cazuri.

A doua mare zona afectata de hepatita B este Africa, cu 60 de milioane de cazuri.

Hepatita C, contractata prin sange sau prin alte fluide corporale, este prezenta mai ales in tarile orientale (15 milioane de cazuri), in Europa (14 milioane), in Africa (11 milioane) si in Asia de Sud-Est (10 milioane).

OMS isi propune sa testeze 90% din populatie si sa trateze 80% dintre pacienti pana in anu 2030. „Exista deja teste rapide, care costa mai putin de un dolar”, a completat Hirnschall.

Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei va fi sarbatorita la 28 iulie si va avea drept slogan „eliminarea hepatitei”, informeaza AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole