septembrie 18, 2021

OMS a prezentat o strategie de eliminare a grasimilor trans pana in 2023 la nivel global

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Grasimile trans produse industrial ar putea fi eliminate pana in 2023 la nivel global, a sustinut luni Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), prezentand un plan care ar putea preveni 500.000 de decese anual din cauza bolilor cardiovasculare, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Grasimile trans sunt ingrediente preferate de fabricantii de alimente prajite, coapte sau de snackuri deoarece produsele care le contin pot fi pastrate perioade mai lungi pe rafturile magazinelor, dar sunt nocive pentru consumatori, crescand riscul de boli cardiace cu 21% si riscul de deces cu 28%, se precizeaza intr-un comunicat OMS.

”De ce ar trebui copiii nostri sa aiba un astfel de ingredient nesanatos in alimentele pe care le consuma?”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, intr-o declaratie.

Implementarea strategiei OMS de inlocuire a grasimilor trans, care include promovarea alternativelor sanatoase si adoptarea unor masuri legislative impotriva acestor ingrediente daunatoare, le va inlatura din lantul alimentar si va reprezenta un succes insemnat in lupta impotriva bolilor de inima, a spus Ghebreyesus.

Mai multe tari bogate au eliminat practic grasimile trans dupa ce au stabilit limita cantitatilor admise in alimentele ambalate. Unele state au eliminat partial uleiurile hidrogenate, principala sursa de grasimi trans produse industrial, se arata in documentul OMS.

”Grasimile trans sunt substante chimice toxice nenecesare care ucid si nu exista niciun motiv pentru care oamenii sa fie expusi in continuare ”, a spus Tom Frieden, fost lider al Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite si care acum conduce proiectul de sanatate Resolve.

La inceputul acestei luni, OMS a dat publicitatii prima versiune a recomandarilor pe tema grasimilor trans realizata dupa anul 2002 in care se mentioneaza ca procentul maxim de grasimi trans din totalul caloriilor zilnice consumate de adulti si copii nu ar trebui sa depaseasca 1%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2