OMS: Eforturile la nivel mondial impotriva tuberculozei sunt insuficiente

Reclame home 1
Reclame home 1

tuberculozaAutoritatile din domeniul sanatatii din lumea intreaga trebuie sa actioneze mult mai repede pentru a preveni, detecta si trata o epidemie grava de tuberculoza pentru a reduce infectiile si decesele cauzate de aceasta boala pana in 2030, a avertizat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), conform agentiei Reuters, informeaza AGERPRES.

In raportul sau anual privind combaterea tuberculozei, o boala foarte contagioasa de plamani care ucide tot mai multi oameni in fiecare an decat HIV si malaria la un loc, OMS indica faptul ca s-au inregistrat slabe progrese in acest sens si cere angajament politic curajos si sporirea finantarilor in acest domeniu. Fara aceste lucruri omenirea va continua mai degraba sa fie martora la evolutia epidemiei decat sa o combata, atrage atentia OMS.

Progresul slab in combaterea tuberculozei este o tragedie pentru milioane de oameni care sufera de aceasta maladie, a indicat directorul programului pentru tuberculoza din cadrul OMS, Mario Raviglione. Pentru a salva mai multe vieti acum, trebuie sa obtinem noi teste rapide de recomandare, medicamente si modalitati de regim pentru cei care au nevoie. Actiunile actuale si investitiile sunt mult mai mici decat este nevoie, potrivit lui Raviglione.

La nivel mondial, in 2015 au fost estimate 10,4 milioane de noi cazuri de tuberculoza, iar sase state (in ordine India, Indonezia, China, Nigeria, Pakistan si Africa de Sud) sunt reprezentative pentru 60% din totalul cazurilor. Circa 1,8 milioane de oameni au murit anul trecut de tuberculoza, dintre care 0,4 erau infectati si cu virusul HIV care cauzeaza SIDA.

Raportul arata ca desi la nivel mondial decesele cauzate de turbeculoza au scazut cu 22% in perioada 2000-2015, maladia este inca una din cele zece cauze ale deceselor la nivel global pentru anul 2015.

Greg Elder de la organizatia medicala de caritate Medici Fara Frontiere a declarat ca datele din raportul OMS reprezinta o evaluare extrem de proasta. ”Statele nu reusesc sa diagnostice si sa trateze milioane de oameni cu tuberculoza”, a spus Elder, adaugand ca ”guvernele lumii trebuie sa scoata capul din nisip si sa inteleaga ca tuberculoza nu este o maladie depozitata in anii 1800, ci o vedem si o tratam zilnic in clinicile noastre si este o amenintare fatala pentru noi toti”.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, a cerut sa fie facute eforturi mari pe scara larga sau tarile vor continua sa fie mereu in urma acestei maladii ucigase.

Raportul avertizeaza ca se adanceste falia intre finantele necesare pentru tratarea si prevenirea cazurilor de tuberculoza in statele sarace si cu venituri medii si fondurile actuale disponibile. In prezent deficitul de 2 miliarde de dolari, din circa 8,3 miliarde necesare pentru anul 2016, va ajunge la 6 miliarde de dolari pana in 2020 daca nu este crescuta finantarea.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole