OMS: ”Industria tutunului produce si comercializeaza produse care duc la moartea prematura a milioane de oameni”

Reclame home 1
Reclame home 1

fumat-1In lume exista circa 1,1 miliarde de fumatori, ceea ce inseamna ca una din cinci persoane cu varsta peste 15 ani consuma tutun, potrivit unui nou studiu publicat marti si realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Institutul National al Cancerului (National Cancer Institute – NCI) din Statele Unite, informeaza DPA, transmite AGERPRES.

Consumul de tutun costa economia mondiala peste 1 trilion de dolari in fiecare an, iar sase milioane de persoane mor in fiecare an din cauza unei afectiuni legate de fumat sau de mestecatul tutunului, potrivit estimarilor prezentate de cele doua institutii.

”Industria tutunului produce si comercializeaza produse care duc la moartea prematura a milioane de oameni, priveaza gospodariile de resursele financiare care ar putea fi utilizate pentru alimente si educatie si impun familiilor, comunitatilor si tarilor costuri medicale imense”, arata Oleg Chestnov, director adjunct al OMS.

Circa 80% din populatia tarilor cu venituri scazute si medii fumeaza. ”Consumul de tutun este mai des intalnit in cazul grupurilor sarace si vulnerabile”, subliniaza OMS potrivit sursei citate.

OMS si NCI subliniaza ca politicile de reducere a consumului de tutun ar putea avea efecte pozitive imense. Daca fiecare tara ar creste impozitul pe vanzari cu 0,80 de dolari per pachet de tigari, veniturile incasate de stat anual ar creste cu 140 de miliarde de dolari. Acest lucru ar reduce consumul de tutun, rezultand cu 66 de milioane mai putini fumatori, se mai arata in raportul care citeaza un studiu realizat in 2016.

Totusi, OMS subliniaza ca multe state nu utilizeaza taxele pe tutun in mod corespunzator — sub 0,4% din aceste cotizatii sunt directionate catre finantarea de masuri anti-fumat.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole