ONG: Peste 160 de activisti de mediu ucisi in 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cel putin 164 de activisti de mediu care lupta impotriva proiectelor miniere, forestiere sau agroindustriale au fost ucisi in 2018, potrivit bilantului anual al ONG-ului Global Witness, informeaza AGERPRES.

Potrivit raportului publicat marti si citat de France Presse, „nenumarati” altii au fost redusi la tacere in intreaga lume prin violente, intimidare si folosirea unor legi anti-protest.

Tara de departe cea mai periculoasa anul trecut pentru acesti activisti si lideri indigeni care isi apara pamanturile a fost Filipine, cu 30 de crime, a indicat ONG-ul.

Columbia si India au inregistrat 24 si 23 de decese in 2018. Cu 16 crime confirmate, Guatemala este tara cu cele mai multe decese la numarul de locuitori.

„Acesta este un fenomen care poate fi vazut in intreaga lume: activistii de mediu si aparatori ai pamanturilor, multi dintre ei reprezentand populatiile autohtone, sunt considerati teroristi, talhari sau criminali pentru ca-si apara drepturile”, a denuntat in raport Vicky Tauli-Corpuz, raportor special al ONU pentru drepturile popoarelor autohtone.

Numarul mortilor este in scadere fata de 2017, anul cel mai letal, cu 207 de decese, dar Global Witness noteaza ca acesta ar putea fi subestimat, mai ales cand unele evenimente au loc in locuri foarte indepartate.

Cel mai letal eveniment raportat de ONG in 2018 a avut loc in statul Tamil Nadu din sudul Indiei, unde 13 persoane au fost ucise dupa o manifestatie impotriva unei mine de cupru, potrivit ONG-ului.

Cel putin opt militanti implicati in dispute funciare cu reprezentanti ai industriei de soia au fost ucisi in 2018 doar in statul brazilian Para, potrivit ONG-ului.

In Filipine, care au luat locul Braziliei ca tara unde se inregistreaza cele mai multe crime de acest tip, noua cultivatori de trestie de zahar, inclusiv femei si copii, au fost impuscati mortal de barbati inarmati pe Insula Negros, asigura Global Witness, care adauga ca avocatul reprezentand familiile victimelor a fost ucis cateva zile mai tarziu.

In timp ce grupul ONU pentru clima (Giec) urmeaza sa publice saptamana viitoare un raport privind utilizarea terenurilor ce ar trebui sa evidentieze importanta populatiilor autohtone in protectia naturii, ONG-ul denunta de asemenea o „tendinta ingrijoratoare” de intimidare si incarcerare a activistilor de mediu.

Raportul denunta de asemenea rolul investitorilor, inclusiv al bancilor de dezvoltare, in proiectele controversate si numeste anumite companii acuzate ca faciliteaza incalcarea drepturilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole