ONU: 65,6 milioane de persoane au fost stramutate sau refugiate in 2016, un nou record

PNL

Numarul persoanelor stramutate in interiorul tarii lor sau refugiate din cauza conflictelor in lume a atins un nou record de 65,6 milioane in 2016, a transmis luni Inaltul Comisar al ONU pentru refugiati, Filippo Grandi, care si-a exprimat ingrijorarea in special cu criza din Sudanul de Sud, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

“Cifra globala de 65,6 milioane este in crestere usoara fata de cele 65,3 milioane” din 2015, a declarat Grandi, la prezentarea raportului anual al Agentiei ONU pentru refugiati (UNHCR).

Aceasta inseamna ca o persoana din 113 este dezradacinata astazi in lume.

Principala componenta o reprezinta stramutarea interna a persoanelor in cadrul propriei lor tari, numarul celor aflati in aceasta situatie ajungand la 40,3 milioane la sfarsitul lui 2016, comparativ cu 40,8 milioane cu un an in urma. Siria, Irakul si Columbia au fost tarile cu cele mai multe stramutari interne.

Cu un total de 22,5 milioane, din care jumatate au fost copii, numarul refugiatilor de anul trecut a atins, in schimb, un record.

Conflictul din Siria, care a izbucnit in 2011, continua sa genereze cel mai mare numar de refugiati (5,5 milioane in total), in 2016 fiind inregistrati inca aproape 825.000 de noi refugiati, conform UNHCR.

In acest an, UNHCR a decis astfel sa traga un semnal de alarma asupra deteriorarii rapide a situatiei in Sudanul de Sud, “dupa esecul catastrofal al eforturilor de pace din iulie” 2016.

“Sudanul de Sud reprezinta criza cu cea mai rapida amplificare din lume in ce priveste stramutarile de persoane”, a explicat Grandi.

Tara independenta din 2011, Sudanul de Sud a cazut in decembrie 2013 intr-un razboi civil care a facut zeci de mii de morti si a determinat peste 3,7 milioane de persoane sa isi paraseasca locuintele.

Conform raportului, numarul refugiatilor sud-sudanezi a crescut cu 64% in ultimele sase luni ale anului 2016, ajungand la 1,4 milioane. Din ianuarie, au fost inregistrati circa o jumatate de milioane de refugiati suplimentari, si-a exprimat ingrijorarea Grandi.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1