ONU condamna incalcarile ”sistematice, generalizate si flagrante” ale drepturilor omului in Coreea de Nord

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Adunarea Generala a ONU a condamnat luni intr-o rezolutie “incalcarile sistematice, generalizate si flagrante ale drepturilor omului comise de mult timp” in Coreea de Nord, in timp ce Phenianul a respins orice pretentie a Consiliului de Securitate de a aborda acest subiect, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Fara caracter obligatoriu, rezolutia ONU, adoptata prin consens fara vot, saluta eforturile diplomatice pentru a pune capat crizei din Peninsula Coreeana. Documentul subliniaza totusi ca membrii ONU “sunt profund ingrijorati de situatia grava a drepturilor omului” in Coreea de Nord. Conform ONU, “peste 10 milioane de persoane ar fi subalimentate” in aceasta tara.

Rezolutia denunta de asemenea folosirea “torturii”, “conditiilor inumane de detentie”, “violului” si “executiilor publice”. Documentul critica totodata “existenta unui sistem extins de lagare de prizonieri politici”.

Intr-un comunicat transmis luni, misiunea Phenianului la ONU a atacat dorinta SUA de a fi organizata la Consiliul de Securitate o reuniune privind drepturile omului in Coreea de Nord.

La inceputul lunii decembrie, Washingtonul a renuntat sa mai ceara aceasta reuniune care are loc anual din 2014, nefiind sigur de sprijinul pe care SUA l-ar obtine de la partenerii lor. Este nevoie de voturile a cel putin noua din cei 15 membri ai Consiliului pentru a se evita un posibil vot de procedura – pe care l-ar putea cere China – cu scopul de a impiedica reuniunea.

SUA nu ar fi avut sprijinul ferm decat din partea a sapte state. Washingtonul spera totusi sa organizeze aceasta reuniune in ianuarie datorita venirii a noi membri nonpermanenti in cadrul Consiliului care ar putea fi mai favorabili (Africa de Sud, Indonezia, Republica Dominicana, Belgia si Germania).

“Consiliul de Securitate nu este nici un loc pentru a discuta drepturile omului, nici o platforma unde tratarea politizata a chestiunii drepturilor omului sa conduca la o confruntare”, a subliniat in comunicatul sau misiunea diplomatica nord-coreeana la ONU.

Esecul SUA de la inceputul lunii decembrie “arata ca ceea ce sustinem noi este legitim”, se mai arata in comunicat. “Consiliul de Securitate nu trebuie folosit din nou gresit ca o platforma in care sa prevaleze practicile arbitrare ale SUA”, a insistat misiunea nord-coreeana in comunicatul sau.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2