ONU face apel la strangerea a 434 de milioane de dolari pentru refugiatii rohingya

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a adunat luni la Geneva tarile donatoare pentru a strange ajutoare de 434 de milioane de dolari pentru criza refugiatilor dintre Myanmar si Bangladesh, care are cel mai rapid ritm de crestere din lume, relateaza DPA, informeaza AGERPRES.

Bangladeshul a primit circa 580.000 de etnici rohingya care au fugit de la sfarsitul lunii august de presupusele atrocitati din statul Rakhine din Myanmar.

Suma a fost calculata pentru a asigura finantarea pentru operatiunile ONU pana la sfarsitul lunii februarie in Bangladesh, care si-a tinut granitele deschise pentru refugiati, desi este una din cele mai sarace tari din Asia.

“Este o situatie destul de sumbra. Nevoile sunt uriase”, a spus Inaltul Comisar al ONU pentru refugiati, Filippo Grandi.
Refugiatii din interiorul si din jurul orasului Cox’s Bazar din Bangladesh se confrunta cu lipsa alimentelor si a apei, cu lipsa adaposturilor si a unor facilitati sanitare adecvate, ceea ce sporeste riscul izbucnirii unor boli.

Sase din zece refugiati sunt copii, multi venind subnutriti.

Etnicii rohingya sunt un grup musulman marginalizat din Myanmar, tara predominant budista. Ei se confrunta cu saracie si discriminare, neavand nici macar drept la cetatenie.

La sfarsitul lunii august, fortele de securitate din Myanmar au lansat o operatiune impotriva atacurilor unor militanti rohingya in statul Rakhine. Anchetatori ai ONU privind drepturile omului au concluzionat ca arderea satelor, persecutiile asupra liderilor comunitatii, precum si crimele si violurile reprezinta un efort sistematic de a-i alunga pe etnicii rohingya.

Inainte de a face apel la strangerea de fonduri, ONU a cerut comunitatii internationale sa se implice in oprirea violentelor si discriminarii.

“Nu este o criza izolata”, a spus responsabilul ONU pentru ajutor de urgenta, Mark Lowcock, evidentiind deceniile de “persecutii, incalcari de drepturi si stramutari”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *