septembrie 18, 2021

ONU: Orientul Mijlociu si Africa de Nord, vizate de o noua avertizare de seceta severa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Natiunile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, regiuni in care se afla numeroase zone desertice, trebuie sa se pregateasca mai bine pentru secete severe, in contextul in care deficitul de apa risca sa se accentueze in aceste parti ale lumii, au anuntat vineri reprezentantii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), citati de Thomson Reuters Foundation, informeaza AGERPRES.

In ultimii 40 de ani, perioadele de seceta au devenit mai indelungate si mai frecvente in aceste regiuni, unde resursele de apa dulce inregistreaza unele dintre cele mai mici niveluri din lume, potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO).

Situatia din zona este foarte probabil sa se inrautateasca din cauza modificarilor climatice, precizeaza expertii FAO.

Tarile din zonele mentionate trebuie sa evolueze de la simpla reactie in fata efectelor provocate de seceta la implementarea unor planuri robuste de actiune, pentru a pregati populatia pentru situatii de criza, potrivit aceluiasi raport.

Raportul FAO recomanda dezvoltarea unor culturi agricole care necesita cantitati mai mici de apa, folosirea unor sisteme de irigatii mai eficiente si diminuarea septelurilor pentru a preveni pasunatul excesiv.

Anumite sate din sud-vestul Marocului aflate la marginea desertului Sahara folosesc deja sisteme de colectare a cetei, proiectate pentru a transforma in apa umezeala din aer, cu scopul de a acoperi penuria de apa.

Cresterea populatiei si cresterea cererii de alimente, combinate cu resurse tot mai scazute de apa si terenuri agricole, ar putea sa determine o dublare a preturilor pentru alimente si sa declanseze revolte civile in anumite tari in curs de dezvoltare, au precizat expertii ONU.

Deficitul de apa afecteaza deja peste 40% din populatia lumii, potrivit unui document intocmit de ONU si intitulat “2018 World Water Development Report”.

Specialistii se asteapta ca acest procent sa creasca in anii urmatori din cauza modificarilor climatice. Potrivit prognozelor, un sfert din populatia mondiala se va confrunta cu deficite cronice sau periodice de apa pana in anul 2050.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2