ONU: Peste 100 de aparatori ai drepturilor omului au fost asasinati in 2017 in Columbia

Peste 100 de aparatori ai drepturilor omului si lideri comunitari au fost asasinati in 2017 in Columbia, dupa semnarea unui acord de pace istoric cu gherila FARC (Fortele Armate Revolutionare din Columbia) in noiembrie 2016, a indicat miercuri ONU, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Potrivit unui comunicat al biroului din Columbia al Inaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, omorurile ”au avut loc in zone din care s-a retras gherila FARC si unde exista un vid de putere a statului”.

Agentia ONU a verificat ”un total 105 omoruri” pe 20 decembrie. Alte 11 sunt in curs de verificare.

Guvernul columbian nu recunoaste aceasta cifra si neaga existenta unui plan sistematic de asasinate impotriva aparatorilor drepturilor omului si a liderilor comunitari.

In acordul de pace semnat in noiembrie 2016 cu FARC, dezarmate si reconvertite apoi in partid politic sub acelasi acronim, guvernul presedintelui Juan Manuel Santos s-a angajat sa asigure securitatea fostilor rebeli, dar si a aparatorilor drepturilor fundamentale.

Ministrul columbian al apararii, Luis Carlos Villegas, declara duminica faptul ca ”majoritatea” asasinatelor sunt legate de conflicte privind delimitarea proprietatilor, de dispute pe teme amoroase sau referitoare la venituri ilicite.

In pofida acordului cu FARC, in Columbia nu este inca pace, din cauza prezentei Armatei de Eliberare Nationala (ELN), ultima gherila activa din tara, cu care au loc convorbiri din februarie, a unor disidenti ai FARC si a bandelor provenite din demobilizarea paramilitarilor extremei drepte in 2006, specializati in trafic cu droguri si activitate miniera clandestina.

Columbia se confrunta de peste o jumatate de secol cu un conflict care s-a soldat cu peste 260.000 de morti, peste 60.000 de disparuti si circa 7,4 milioane de persoane stramutate intre granitele tarii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1