ONU: Record de 68,5 milioane de persoane stramutate in lume in 2017

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul refugiatilor si al persoanelor stramutate in plan intern in urma conflictelor pe mapamond a atins in 2017 un nou record, pentru al cincilea an consecutiv, ajungand la 68,5 milioane, dintre care aproximativ jumatate fiind copii, a anuntat ONU marti, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Criza din Republica Democratica Congo, razboiul din Sudanul de Sud si fuga a sute de mii de refugiati rohingya in Bangladesh din Myanmar au propulsat stramutarile fortate la niveluri record in 2017, potrivit raportului anual al Biroul Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR).

Conform statisticilor, saltul inregistrat anul trecut (+3,1 milioane de persoane) depaseste cu mult cresterea din 2016 (+300.000) si poate fi explicata prin majorarea accentuata a numarului de refugiati, in timp ce numarul persoanelor stramutate intern a scazut usor.

In total, aceasta inseamna ca o persoana din 110 este stramutata pe plan mondial.

„Suntem intr-un moment decisiv cand raspunsul adecvat la stramutarile fortate in intreaga lume necesita o abordare noua si mai cuprinzatoare pentru ca tarile si comunitatile sa nu mai ramana singure in aceste situatii”, a declarat Inaltul Comisar UNHCR, Filippo Grandi.

Potrivit UNHCR, „refugiatii care au fugit din tarile lor pentru a scapa de conflicte si de persecutii reprezinta 25,4 milioane din 68,5 milioane de persoane dezradacinate, o crestere de 2,9 milioane fata de 2016 si, de asemenea, cea mai mare crestere inregistrata vreodata de UNHCR pentru un singur an”.

In acelasi timp, numarul solicitantilor de azil care asteptau obtinerea statutului de refugiat la sfarsitul anului 2017 a crescut cu aproximativ 300.000 pentru a ajunge la 3,1 milioane. Aproximativ 40 de milioane de persoane sunt stramutate in interiorul tarii lor, o cifra in scadere foarte usoara.

Siria ramane tara cu cel mai mare numar de persoane stramutate intern, urmata de Columbia, Republica Democratica Congo si Afganistan.

In ceea ce priveste refugiatii, putin peste o cincime sunt palestinieni, care tin de competenta UNRWA. Restul provin in marea lor majoritate din cinci tari: Siria, Afganistan, Sudanul de Sud, Myanmar si Somalia.

Numarul de tari care acorda gazduire unor populatii mari de refugiati este, de asemenea, scazut. Turcia ramane cea mai mare tara gazda absoluta a refugiatilor, cu un numar de 3,5 milioane de refugiati, in majoritate sirieni, in timp ce Libanul gazduieste cel mai mare numar de refugiati in raport cu populatia nationala.

Raportul arata de asemenea ca perceptia stramutarilor fortate este „in contradictie flagranta cu realitatea”. Textul infirma „ideea ca popoarele dezradacinate din intreaga lume s-ar gasi in principal in tarile din emisfera nordica”, in timp ce statisticile arata ca 85% dintre refugiati traiesc in tarile in curs de dezvoltare.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole