Orasele din Maramures sunt departe de a fi curate, fiind identificate multe locuri cu gunoaie, asa cum isi doresc unii sau altii. O demonstreaza controalele Garzii de Mediu Maramures, controale care s-au lasat si cu amenzi.
Astfel, in primul trimestru al anului curent s-au aplicat un numar de 7 sanctiuni contraventionale, din care 7 amenzi contraventionale in valoare totala de 29 mii lei. Au fost persoane amendate cu 10.000 lei pentru neobtinerea avizului custodelui pentru desfasurarea de activitati in SIT NATURA 2000 Tisa Superioara sau service-uri auto pentru amestecarea uleiurilor uzate colectate.
Cat priveste curatenia oraselor din judet, nu exista oras unde sa nu fi fost identificate zone cu probleme. Municipul Baia Mare – zonele cu depozitari necontrolate de deseuri sunt pe toata lungimea cursurilor de apa a afluentilor raului Sasar (paraul Craica, in special de-a lungul strazii Paltinisului, dar si pe Valea Rosie, Valea Usturoiului, Valea Borcutului, “dar NU si in zona lacului de acumulare Stramtori-Firiza si in zona centrala a raului Sasar), unde s-au identificat cantitati necuantificabile de deseuri diferite, pe maluri, dar si in albie”.
“Situatia cea mai problematica este in zona valea Craica (afluent al raului Lapus) unde au fost identificate depozite necontrolate de deseuri diferite, in cantitati care nu au putut fi cuantificate, atat pe maluri, cat si in albie, constand din plastice, textile, materiale rezultate din demolari, etc, in special in zona locuita de romi. S-a dispus dezafectarea acestora si decolmatarea zonei. O problema ce a aparut in plus fata de anii anteriori este legata de activitatea firmelor ce realizeaza lucrari la sistemul de alimentare/canalizare si depun materialele din excavari in zone adiacente cursurilor de apa, dar ce au obligatia de readucere la stadiul initial a acestor zone de depozitare temporara, concomitent cu finalizarea lucrarilor”, se arata in raportul Garzii de Mediu.
Apoi, municipiul Sighetu Marmatiei -zonele identificate cu gunoaie sunt mal stang Iza (Valea Cufundoasa si pod Abator), zona cartier Campu Negru, paraul Iapa (zona scolilor Iapa si Cearda), zona lacului Nasui, la iesire spre Vadu Izei – DN18. Pe toate cursurile de apa, se arata in raport, de pe raza administrativa a municipiului Sighetu Marmatiei, dar in special pe malul stang al raului Tisa, pe malurile si in albia raului Iza, pe vaile si torentii din zona (valea Leia si valea Hotarului) sunt aruncate sau antrenate de ape diverse deseuri, iar de vegetatie si de pietre au ramas agatate diverse deseuri (plastice, textile, PET-uri, resturi vegetale, etc.), probleme reale fiind colmatarea santurilor si rigolelor de scurgere pe circa 10% din raza uat-ului.
Alte probleme in orase
Pentru orasul Baia Sprie s-au constatat depozite de gunoaie mai ales in Satu Nou de Sus, apoi pe intreg cursul vaii Chiuzbaia, dar si pe ambele maluri ale raului Sasar, unde cetatenii deverseaza deseuri de toate tipurile in albiile cursurilor de apa, mai ales textile si plastice, cu un volum estimat la 20m³. Directorul GNM Maramures a subliniat ca au fost stabilite masuri pentru eliminarea lor: “Trebuie subliniat ca, in comparatie cu anii trecuti, este o situatie mai proasta, probleme reale sunt colmatarea santurilor si rigolelor de scurgere, pe circa 20% din raza uat-ului”.
In orasul Borsa – in lungul cursurilor de apa sunt gunoaie rezultate din activitatea de exploatare forestiera, mai ales pe raul Cisla, precum rumegus, deseuri de exploatere si prelucrare lemn, dar si din demolari.
“Aceasta zona prezinta o particularitate, in zona cuprinsa intre Baia Borsa si Borsa, unde riveranii, dupa anul 1990, au depozitat pe maluri si in albie, deseuri diferite, care ulterior au fost acoperite cu pamant, transformand zona in locuri de parcare, platforme, gradini etc. Prin aceste amenajari neautorizate, albia raului Cisla s-a ingustat, reducandu-se sectiunea de scurgere a apei, punand in pericol stabilitatea cursului de apa, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical. Pe malurile si in albia Vǎii Secu (cartier Baia Borsa), starea de curatenie este satisfacatoare, intrucat accesul in albie si pe maluri este ingreunat din cauza anexelor construite de riverani, dar au fost identificate si depozite de gunoaie, constand din busteni de rasinoase, deseuri de lemn, deseuri rezultate din demolari, plastice, etc. Si in acest caz se constata colmatarea santurilor si rigolelor de scurgere pe circa 20% din raza uat-ului. In orasul Cavnic, de-a lungul albiei minore a raului Cavnic, in vegetatie, sunt agatate resturi textile si de plastic, singura problema reala este colmatarea santurilor si rigolelor de scurgere pe circa 20% din raza uat-ului”, se arata in raport.
Gunoaie au fost identificate si in orasele Dragomiresti (in albia si pe malurile raului Iza si paraului Baicu, cu specificatia ca pe paraul Baicu exista tendinta de aparitie a unor depozite de deseuri rezultate din activitatea de exploatare forestiera), Salistea de Sus, orasul Somcuta Mare (depozite necontrolate de deseuri pe vaile Barsaului si Caicana), orasul Tg. Lapus, aici pe toate cursurile de apa de pe raza administrativ teritoriala a orasului fiind aruncate diverse deseuri pe maluri, in alibi. Cu probleme sunt si Tautii Magheraus , Ulmeni, Viseu de Sus, pe malurile si cursurile de apa ale raurilor Viseu si Vaser.
La al doilea control tematic are s-a facut pe linie de salubrizare a fost aplicata o contraventie in valoare de 5 mii lei pentru comuna Satulung. De asemenea s-au aplicat un numar de 11 avertismente pentru Ardusat, Bocicoiu Mare, Calinesti, Cicarlau, Lapus, Miresu Mare, Ocna Sugatag, Poienile de sub Munte, Remetea Chioarului, Sapanta si Ulmeni.
Cezar TUDOR
Ferească Domnul să fie o rupere de nori ca am pus o cu raul Craica e dezastru ce e acolo,nu cred că se riscă careva să arunce moloz din construcții sunt containere speciale pt așa ceva, țigani ar trebui responsabilizati si sa nu li se ofere așa ușor bani si ajutoare fără nici o obligație