Orban: Am ajuns sa avem energie electrica si gaz natural la preturi mai mari decat in Germania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania importa energie, desi avea potential de export, iar pentru companii energia electrica si gazul natural au ajuns „la preturi mai mari decat in Germania”, a declarat luni premierul Ludovic Orban la Forumul Capitalului Romanesc, informeaza AGERPRES.

„De unde aveam potential de export, la ora actuala importam energie. Nu numai ca importam energie, dar am ajuns pentru consumatorii industriali, pentru companii, sa avem energie electrica si gaz natural la preturi mai mari decat in Germania. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei stabileste tarifele pentru distributie si transport zilele astea, stie ca Guvernul vrea sa anuleze taxa pe energie si ei stabilesc tarifele pentru distributie si transport incluzand 2% taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a cresterii tarifului de transport si de distributie, cresterea pretului pentru consumatorii finali. Cum sa fim competitivi?”, a afirmat Orban.

Seful Executivului a mai precizat ca ANRE a marit anul acesta taxa de cogenerare cu 80%, „o taxa pe care o resimte fiecare consumator de energie electrica, care se duce la Transelectrica si care este platita de catre CET-uri”.

„Scopul pentru care a fost gandita aceasta taxa de cogenerare a fost sa finanteze investitiile, CET-urile astea de pe vremea lui Pazvante Chioru, care produc la randamente sub 50% si nimeni nu vrea sa inteleaga ca nu poti sa produci energie in sistem de cogenerare la astfel de randamente si sa ramai competitiv pe piata”, a sustinut Orban.

El a adaugat ca banii din aceasta taxa au fost prevazuti sa finanteze investitiile pentru grupurile moderne de cogenerare la randamentele la care sunt in sistemul actual, insa „au fost tocati” de catre CET-uri care „tin echipe de fotbal, isi cumpara cele mai moderne masini, platesc salarii pe care niciun intreprinzator nu si-ar permite sa le plateasca in mediul privat”.

Potrivit lui Orban, daca nu se realizeaza o restructurare masiva a modului de producere a energiei electrice, riscul este sa se ajunga intr-un punct critic.

„Companiile care au in structura costurilor costuri mari cu energia in momentul de fata multe dintre ele sunt pe pierdere sau, chiar daca nu sunt pe pierdere si mai inca un spatiu sa-si mentina profitabilitatea, in realitate isi pierd competitivitatea pe plan international. Cu sistemul asta, stai si te intrebi, tu, care ai gaz natural – cred ca suntem a treia tara ca rezerve de gaz natural – si noi cumparam gazul natural mai scump decat il cumpara tari care nu au nici macar un milion de metri cubi de gaz pe zi”, a aratat premierul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2