Orban: Bugetul pe 2019 nu are baze solide si este construit pe nisip

Proiectul de buget pe 2019 ”nu are baze solide si este construit pe nisip”, dupa cum arata datele prezentate pana-n prezent referitoare la constructia bugetara, a afirmat presedintele PNL, Ludovic Orban, joi, intr-o conferinta de presa, informeaza AGERPRES.

“O bataie de joc fata de cetateanul roman. In primul rand, Guvernul a incalcat grav legea. Obligatia Guvernului era sa prezinte Parlamentului bugetul pana in noiembrie 2018. Suntem in 31 ianuarie si inca nu avem un buget prezentat spre dezbatere. (…) Aceasta dezbatere influenteaza in mod decisiv evolutia unei tari. Pe ei nici nu-i intereseaza ce spun cetatenii acestei tari, nu-i intereseaza ce spun patronate, sindicate, asociatii profesionale, toate categoriile de actori sociali, care in mod normal trebuie implicate in aceasta dezbatere asupra bugetului.

Ei vin cu un dictat care este, de fapt, ticluit in ascuns de cativa oameni, de o mana de oameni si care, practic, nu va fi supus unei dezbateri reale in societatea romaneasca, iar acest buget este o minciuna (…). Din start, inainte de a vedea bugetul, va spun ca acest buget nu are baze solide si este construit pe nisip”, a declarat Orban.

Intrebat despre nemultumirile exprimate de primarii de municipii in legatura cu bugetul ce ar urma sa le fie alocat pentru 2019 si care este mesajul sau catre Executiv, Orban a spus: “Dragnea si acest Guvern isi bat joc de cetatenii romani si de comunitatile locale”.

“Mai mult decat atat, dezinformeaza cu intentia de a manipula opinia publica in ceea ce priveste alocarile de fonduri catre autoritatile locale. Si PSD face ceea ce stie mai bine: cu o mana da si cu doua sau trei maini ia. Am sa va si explic. Ce au dat? N-au dat nimic. In programul de guvernare al Guvernelor PSD-ALDE era prevazut ca de la 1 ianuarie 2018, impozitul de venit, in integralitatea sa, sa se faca sursa de venit la bugetele locale, inclusiv impozitul pe venitul din pensii.

Guvernul s-a facut ca respecta solicitarile reprezentantilor autoritatilor locale, si anume sa transfere impozitul pe venit catre autoritatile locale in cota pe care si noi am sustinut-o, 60% direct la bugetele locale ale primariilor, 20% la nivel judetean si 20% pentru echilibrare, pentru a asigura cheltuielile de functionare ale fiecarei administratii locale. Dar cu trei maini ia: o mana cu care care ia este mana prin care nu si-a indeplinit obligatia din programul de guvernare, de a transfera catre bugetele locale impozitul pe venitul din pensii.

A doua mana cu care ia este reducerea sumelor transferate din TVA pentru autoritatile locale, iar a treia mana cu care ia este mana prin care se transfera integral cheltuielile de asistenta sociala in sarcina bugetelor locale, de unde anul trecut 90% dintre acestea erau suportate de la bugetul de stat si doar 10% din cheltuielile de asistenta sociala erau suportate de la bugetele locale”, a mai declarat presedintele PNL.

Orban a adaugat ca din analizele PNL asupra bugetului, fara sa fi vazut o forma finala a proiectului prezentat de Guvern, dupa ce anul trecut autoritatile locale “au pierdut peste 7,5 miliarde de lei venituri in bugetele locale, in 2019 autoritatile locale vor pierde peste 4,5 miliarde de lei”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1