Orban: Candidatii PNL la locale vor fi vizati si de alte criterii de integritate decat cele prevazute in statut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic OrbanCriteriile de integritate pentru membrii PNL care vor candida in alegerile locale vor viza si alte aspecte in afara celor prevazute de statut privind procedurile in Justitie, a declarat vineri liderul liberal Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului.

“Criteriile de integritate din statut se refera la sanctiunile aplicabile membrilor PNL in cursul procedurilor penale pentru infractiuni savarsite cu intentie. (…) Criteriile de integritate pentru membrii PNL care vor candida in alegerile locale vor viza si alte lucruri in afara situatiilor prevazute de statut. (…) O data ce vor fi adoptate de Consiliul National al PNL intr-un fel ca parte integranta din statut, ele vor deveni obligatorii de respectat pentru totii membrii PNL care vor sa candideze”, a declarat Ludovic Orban.

El a adaugat ca o comisie a PNL din care face parte alaturi de Cristina Traila, Adriana Saftoiu, Mihai Voicu si Ion Stroe a avut deja o prima discutie pe acest subiect.

“Am facut, practic, o evaluare a posibilelor criterii de integritate pe care sa le aplicam si, in mod evident, vom aplica si alte criterii in afara de criteriile care tin de procedurile in Justitie”, a explicat Orban.

El a enumerat intre criteriile de integritate care ar urma sa fie luate in calcul pentru potentialii candidati ai PNL la locale pe cele legate de conflict de interese si incompatibilitati, dar si pe acela conform caruia un membru liberal care vrea sa candideze la o primarie sau un consiliu judetean sa nu aiba contracte prin firmele sale cu respectivele unitati administrativ-teritoriale.

“Este unul dintre criterii sa nu aiba contracte, firma la care sunt actionari, cu primaria sau consiliul judetean pentru care candideaza. (…). De asemenea, am gandit chestiuni legate de traseism politic. (…) Am stabilit ca va fi un criteriu sa nu fi fost traseist, urmeaza sa-l definim exact, ca formula clara care sa fie aplicabila in toate cazurile. (…) Cert este ca va figura ca si un criteriu, urmand sa fie definit de echipa si, ulterior, de Consiliul National (al PNL — n.r.) prin hotarare. De asemenea, chestiuni legate de incompatibilitate si conflict de interese, vor fi prevazute intre aceste criterii. (…) Exista, cel putin la nivelul comisiei, un acord privind introducerea acestui criteriu. (…) De asemenea si mai mult ca sigur vom introduce ca si criteriu sa nu fi fost ofiter acoperit, colaborator sau informator al Securitatii. Eu am propus si (…) sa nu fi fost inclusiv al serviciilor de informatii de dupa Revolutie in cazul in care a fost deconspirat ca facand parte din aceasta chestiune. (…) Este introdus printre criterii si plagiatul in obtinerea diplomelor universitare sau a doctoratului”, a afirmat liderul liberal.

Potrivit acestuia, se va avea in vedere si daca au fost nereguli, neconcordante sau chiar ilegalitati privind completarea declaratiei de avere.

Orban a precizat ca in stabilirea acestor criterii s-a tinut cont de cele enuntate de-a lungul timpului de entitati din societatea civila, precum Coalitia pentru un Parlament curat, sau care functioneaza in alte state ale UE.

“In mod evident, deciziile vor apartine conducerilor judetene in evaluarea dosarelor de candidatura, iar daca vom avea informatii ca in anumite judete nu se respecta aceste criterii vom interveni si de la nivelul conducerii centrale. Chiar vom veni cu un set de criterii care sa fie o garantie privind integritatea candidatilor nostri in alegeri”, a declarat el.

Intrebat daca nu ii este teama ca anumiti colegi liberali ar putea fi infuriati de o astfel de abordare, Orban a spus: “Prefer sa-i infurii pe unii dintre colegii mei care ar putea sa nu fie candidati in cazul adoptarii acestor criterii, decat sa se infurie cetatenii romani pe PNL”.

“Este absolut necesar, mai ales in conjunctura de astazi, sa fim extrem de rigurosi in selectarea candidatilor si sa oferim cetatenilor candidati care sa fie deasupra unor banuieli”, a adaugat el.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2