Orban: Fonduri suplimentare la Munca si Sanatate, prevazute la rectificarea bugetara

home camp2
home camp2
home camp2

Suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pentru plata pensiilor si alocarea unor fonduri in domeniul sanatatii in vederea asigurarii functionarii spitalelor sau a derularii programelor de sanatate sunt avute in vedere la urmatoarea rectificarea bugetara, a declarat, luni seara, la Romania Tv, premierul Ludovic Orban, informeaza AGERPRES.

“Pot sa va spun ca este necesara o crestere a bugetului la Ministerul Muncii cu cel putin doua miliarde, dintre care o parte sunt bani necesari pentru a asigura transferul de la bugetul de stat catre bugetul de pensii, astfel incat sa avem toti banii necesari pentru plata pensiilor. Evident, si pentru alte cheltuieli sociale, cum sunt alocatii pentru copii sau alte categorii de cheltuieli.

De asemenea, trebuie sa crestem bugetul pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru ca si aici banii alocati sunt insuficienti pentru a putea finanta finantarea spitalelor si a programelor. Este nevoie de aceasta crestere a bugetului catre sanatate si pentru a respecta legea in ceea ce priveste decontarea cheltuielilor facute de angajatori pentru concedii de sanatate, concedii maternale si alte categorii de cheltuieli. Si aici este necesara o majorare cam de 2 miliarde”, a explicat Ludovic Orban.

Acesta s-a referit si la faptul ca trebuie alocata o suma cuprinsa intre 600 si 800 de milioane de lei pentru a completa veniturile bugetelor locale, in conditiile in care multe administratii locale nu mai au bani pentru functionare, dar si pentru cheltuielile de asistenta sociala.

Intrebat cat de grava este situatia bugetara, Orban a subliniat ca este depasita tinta de deficit, asigurand ca vor fi alocate toate resursele financiare pentru ca niciun roman sa nu aiba de suferit.

“In mod evident, deja este depasita tinta de deficit in executia bugetara, e clar ca nu putem asigura mentinerea tintei de deficit, pentru ca asta ar insemna sa nu asiguram cheltuieli absolut necesare, indispensabile, fara de care multe institutii publice si autoritati locale nu ar avea resursele financiare pentru a incheia anul in bune conditii. (…) Am spus foarte clar ca vom aloca toate resursele financiare pentru ca niciun roman sa nu aiba de suferit. Sigur ca, pentru a putea asigura aceste sume, va creste deficitul, dar ne asumam aceasta crestere de deficit, pentru ca n-avem aici de ales, este clar ca toate aceste sume de bani care sunt indispensabile, pentru a nu pune in pericol veniturile sau calitatea vietii pentru multe dintre categorii dintre cele mai vulnerabile, toate aceste sume de bani le vom asigura prin rectificarea bugetara”, a precizat premierul.

Bugetul pe anul viitor, a anuntat Orban, va fi proiectat pentru a reduce deficitul, in conditiile unei cresteri a veniturilor, printr-o mai buna colectare.

“Noi avem in programul de guvernare ca nu introducem taxe si impozite noi, dar se poate realiza o colectare mai buna, pentru ca mie mi se pare ca 25,3% din PIB – cam atat reprezinta veniturile bugetului de stat – reprezinta un procent foarte mic din PIB si exista posibilitatea clara a unei cresteri a gradului de colectare, prin atacarea evaziunii fiscale, mai ales in zonele in care ea este foarte mare. (…) Pe de alta parte, trebuie o optimizare a cheltuielilor, renuntarea la cheltuielile nenecesare. (…) De asemenea, trebuie si o eficientizare si o optimizare a structurii administrative”, a spus Orban.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *