Ordinul “Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures” pentru un veteran de aproape 100 de ani

PNL

Marti, 1 ianuarie 2019, prima zi a Anului Nou 2019, Preasfintitul Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a oficiat, de la ora 9,30, Sfanta Liturghie Arhiereasca in Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, in fruntea unui sobor de preoti si diaconi.

Episcopul a inmanat Sfanta Cruce a Ordinului „Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures” capitanului in rezerva Ioan Andreica din Baia Mare, care va implini 100 de ani in 13 februarie 2019.

In documentul care atesta acordarea Ordinului, se spune: “In semn de inalta apreciere si profunda recunostinta pentru contributia eroica adusa in cadrul bravei Ostiri Romane pentru apararea integritatii teritoriale, a suveranitatii, unitatii, libertatii si demnitatii Patriei noastre dragi ROMANIA si a Poporului Roman; Pentru lupta de pastrare a valorilor noastre fundamentale si sfinte: Biserica Ortodoxa stramoseasca, Familia noastra romaneasca si Satul romanesc cu toate traditiile s i frumusetile lui unice, care ne-au facut cunoscuti peste tot in lume; In anul omagial al Satului Romanesc in Patriarhia Romana, cu urarea sincera de a pasi pragul Centenarului vietii si a-l duce mai departe cu sanatate si zile senine”. Semneaza Preasfintitul Parinte Episcop Iustin.

“Capitanul Ioan Andreica a intrat in al doilea razboi mondial cu gradul de sergent major, fiind elev in scoala militara, si a iesit din razboi cu gradul de capitan, pe care il are si azi. A luptat, ca tanchist, in razboi, la Cotul Donului, dar si la Iasi, Tg. Frumos, Podul Iloaiei, Valea Muresului, la Oarba de Mures, fiind doar el si inca un alt luptator care mai traiesc dupa aceasta batalie cumplita, restul fiind morti.

A luptat la Turda, pe Feleac, pe Valea Somesului, pe dealurile din Salaj, a continuat la Nyiregyhaza, Debrecin, Takay, Miskolc, Hron, Svolen, Praga, Bratislava si a incheiat razboiul la Schiseldorf, in Austria. A dezertat, in 1942, din armata ungara, ca sa lupte alaturi de romani.

Este vaduv de 10 ani, sotia Elena decedand in 3 aprilie 2008. A cunoscut-o la Manastirea Bixad, iar de la moartea ei in fiecare an, de Sfanta Marie Mare, hramul acestui sfant locas de inchinare, face cate un pelerinaj acolo, dupa care trece si pe la manastirile din Maramuresul Voievodal. Au sarbatorit nunta de aur. Nu au avut copii. De la moartea sotiei, il supravegheaza un nepot de frate, domnul Vasile Andreica.

Merge singur la biserica, la cumparaturi, la magazinul cel mai apropiat de blocul in care locuieste. Merge in fiecare duminica si sarbatoare la biserica, fiind foarte credincios. Citeste zilnic Biblia, pe care o stie aproape pe de rost. Tine toate posturile de peste an cu mare strictete si posteste miercurea si vinerea. Are mintea lucida, este mobil, doar un pic auzul ii este cam slab”, se arata pe site-ul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1