Ordonanta de urgenta ce permite acordarea salariului minim diferentiat si reducerea deficitului de munca, adoptata vineri de Guvern

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul a aprobat, vineri, ordonanta de urgenta ce modifica o serie de prevederi din Codul Muncii, in sensul in care se va putea stabili salariul minim brut diferentiat pe categorii de angajati, iar femeile pot opta pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), transmis vineri AGERPRES.

Astfel, prin ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, s-a creat cadrul legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca.

„Prin Hotarare de Guvern, se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel”, precizeaza ministerul de resort.

Totodata, o alta modificare adusa Legii 53/2003, ofera posibilitatea femeilor de a opta, in scris, pentru continuarea activitatii pana la varsta de 65 de ani, in acord cu Decizia CCR nr. 387/ 2018.

In prezent, contractul individual de munca inceteaza de drept la momentul indeplinirii conditiilor de pensionare, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.

Potrivit sursei citate, prin modificarile aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, persoanele care au absolvit invatamantul primar, aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), dar si alte categorii de persoane vor avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunostinte generale si aptitudini de baza).

Ministerul de resort mentioneaza faptul ca scopul masurii este reducerea urgenta a deficitului de forta de munca la nivel national si imbunatatirea cunostintelor, aptitudinilor si competentelor necesare pentru ocuparea unui loc de munca. In acest fel, se vor putea inscrie la cursuri si persoane cu studii primare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2