Drepturile omului nu sunt respectate in cazul a milioane de persoane cu tulburari mintale, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care, cu prilejul Zilei mondiale a sanatatii mintale, celebrata la 10 octombrie, lanseaza apelul ca acesti bolnavi sa fie tratati cu demnitate, relateaza EFE.
‘Tulburarile mintale reprezinta 13% din bolile lumii si constituie o treime din toate dizabilitatile legate de sanatate”, a spus intr-o conferinta de presa Michelle Funk, expert din cadrul OMS. Aceasta inseamna ca este vorba despre „boli care afecteaza milioane de persoane”, a adaugat expertul.
Au existat diverse studii in locuri foarte diferite ca SUA, Etiopia sau Marea Britanie care au dovedit ca persoanele cu tulburari mintale mor cu 10 sau 20 de ani mai devreme decat media populatiei.
Aceasta „nu inseamna ca ele mor direct din cauza bolilor mintale, ci mor de aceleasi boli ca si restul populatiei, dar, pentru ca nu sunt tratate ori pentru ca sunt tratate dar nu cu eficienta si celeritate precum celelalte persoane, inceteaza din viata mult mai devreme”, a explicat Michelle Funk.
„Trebuie sa se acorde atentie nu numai conditiilor mintale ale acestor persoane, ci si altor tipuri de boala de care acestea ar putea suferi si care de multe ori trec neobservate”, a subliniat expertul, semnaland totodata ca exista un „vid de tratament pentru aceste persoane”.
Michelle Funk a apreciat ca ‘demnitatea si drepturile omului” sunt „esentiale pentru refacere” si a denuntat faptul ca violenta, abuzul sexual sau situatiile de „pacienti uitati pentru tot restul vietii” sunt ceva obisnuit in multe tari ale lumii.
OMS doreste in acest an sa transmita mesajul ca „demnitatea este foarte importanta” si a lansat o campanie mondiala de promovare a tratamentului demn pentru persoanele cu tulburari mintale.