Organizatia Mondiala a Sanatatii cere guvernelor sa impuna taxe pe bauturile care contin zahar

Reclame home 1
Reclame home 1

sucuriOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut, marti, guvernelor sa impuna taxe pe bauturile care contin zahar pentru a combate obezitatea in lume, in conditiile in care un adult din trei este supraponderal, considerand ca in acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse, informeaza AGERPRES.

Intr-un nou raport, agentia ONU estimeaza ca exista „dovezi tot mai puternice” ca impunerea de taxe pe bauturile care contin zahar „ar duce la o reducere proportionala a consumului”. O crestere cu 20% a preturilor acestor bauturi ar duce la o reducere a consumului de 20%, iar o crestere cu 50% ar reduce consumul la jumatate, a explicat OMS.

„Daca guvernele impun o taxa pe produse cum sunt bauturile care contin zahar, ele pot reduce suferinta si salva vieti”, a declarat Douglas Bettcher, seful departamentului de prevenire a bolilor netransmisibile, din cadrul OMS.

La nivel global, numarul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980. In 2014, peste 1,9 miliarde de adulti — persoane de 18 ani si peste — erau supraponderali. Dintre acestia, mai mult de 600 de milioane erau obezi. De asemenea, in 2015, 42 de milioane de copii sub 5 ani erau supraponderali sau obezi.

In acelasi timp, numarul adultilor cu diabet zaharat a explodat la nivel mondial in 35 de ani, de la 108 milioane in 1980 la 422 milioane in 2014, potrivit primului raport global al OMS publicat in aprilie. In 2012, diabetul zaharat a ucis 1,5 milioane de oameni in intreaga lume, la care trebuie sa se adauge 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, adica un total de 3,7 milioane de decese.

Noul raport este rezultatul unei reuniuni desfasurate anul trecut cu experti fiscali carora OMS le-a cerut sa studieze modul in care politicile fiscale ar putea face sa scada ratele de diabet zaharat.

In Mexic, care, in 2014, a impus o taxa pe bauturile care contin zahar, provocand o crestere de 10% a preturilor acestora, consumul a fost redus cu 6%.

„Politicile fiscale ar trebui sa vizeze alimentele si bauturile pentru care exista alternative mai sanatoase”, a precizat raportul OMS.

Organizatia a considerat de mult timp ca zaharurile ar trebui sa constituie mai putin de 10% din consumul zilnic de energie al unei persoane, dar acum solicita tarilor sa reduca la jumatate aceasta rata, respectiv la 5%. Aceasta ar reprezenta 25 de grame sau echivalentul a sase linguri de zahar pe zi, in timp ce o cutie de suc reprezinta 10 linguri de zahar.

De asemenea, raportul a constatat ca subventiile la fructe si legume, astfel incat sa le reduca pretul intre 10 si 30%, ar fi la fel de eficiente pentru imbunatatirea obiceiurilor alimentare.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole