Oros: Invatamantul dual profesional ar putea rezolva problema fortei de munca calificate in agricultura; ideea relansarii liceelor Agricole, nerealista

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Invatamantul dual profesional ar putea rezolva problema fortei de munca calificate in agricultura, in conditiile in care in ultimii 2-3 ani se simte tot mai acut lipsa specialistilor in domeniu, sustine ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care afirma ca ideea relansarii liceelor agricole este una nerealista, scrie Agerpres.

„Este un deficit de forta de munca calificata in acest domeniu. Liceele agricole acelea care existau si formau specialisti cu studii medii, scolile profesionale, au cam disparut si asta este o constatare pe care o facem de cativa ani, dar mai acut se simte de 2-3 ani, pentru ca mai existau vechii agricultori care aveau o calificarea si care stiau sa faca lucruri, dar intre timp s-au pensionat. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca in unele zone din agricultura si industrie alimentara se lucreaza cu tehnologii foarte performante si aici trebuie sa vina oameni mai tineri care invata mai usor sa faca lucrurile. Este un deficit fantastic de forta de munca”, a precizat Adrian Oros, la Digi24.

In opinia sa, ideea relansarii liceelor agricole este una nerealista pentru ca liceele agricole de ani de zile au facut cu totul altceva, mai putin pregatire agricola.

„Sa vii sa spui ca o sa ai bani sa le dotezi cu laboratoare, cu ferme, cu terenuri, cu specialisti, cu toata tehnica asta din agricultura, este o idee nerealista. Exista insa in toata lumea normala acest invatamant dual, care poate sa fie la nivel profesional, liceal si universitar. In toata lumea invatamantul tehnic, acolo unde inveti sa faci lucruri este in acest sistem dual si nu te costa pregatirea, practica aproape nimic, pentru ca ai ca si parteneri, fermierii, cooperativele, asociatiile care exista. Sunt niste agenti economici care sunt pe piata, pe economia reala, toti elevii sau studentii pot sa faca practica in acele ferme laboratoare sau fabrici de procesare. O pregatire practica care nu costa nimic sistemul de invatamant, iar pregatirea teoretica se poate face in scolile existente, cu profesori, dar cu revizuirea curriculei”, a explicat seful de la Agricultura.

Ministrul a mentionat ca in invatamantul dual activeaza trei actori principali: o autoritate publica locala (la nivel de comuna, oras sau judet), inspectoratele scolare prin liceele care doresc sa aiba asemenea clase si agentul economic.

„Agentul economic pune toata baza practica la dispozitie si elevul respectiv lucreaza cu capacitati, cu metode si cu tehnologii din 2020. Noi daca am cumpara acum un tractor sau o ferma sau niste animale si le dam unui liceu, in primul rand nu le-ar putea gestiona si peste cativa ani deja tehnologia respectiva ar fi trecuta si ar trebui sa cumparam, din bani care nu exista, alte tehnologii, alte tractoare, alte animale, ori practica se poate face in ferma care exista si care rezista si peste un an si peste doi sau trei ani. Deci acest invatamant dual care functioneaza in toata Europa este la indemana”, a mai spus Oros.

El dat exemplul unui astfel de parteneriat realizat intr-o comuna din judetul Mures, unde au fost infiintate doua clase de liceu agricol, una pe zona de agricultura si una de mecanizare.

„Noi, Universitatea de unde provin, am facut cu Inspectoratul Scolar din Mures, cu cateva ferme si cu Azomures doua clase de licee agricole, pe zona de agricultura si de mecanizare ca functioneaza in comuna Riciu. Este un exemplu, dar se pot face asemenea, nu neaparat licee, in prima faza scoli profesionale, pentru ca exista o cerinta din partea fermierilor si o cerinta din partea copiilor de a activa in acest domeniu. Pe de o parte ii asigura o pregatire foarte buna, iar pe de alta parte si insertia pe piata muncii. Pai, ei de a doua zi sunt angajati. De catre cine? Exact de catre cei care i-au pregatit. Diploma aceea de carton are o acoperire reala. Din pacate, mai ales in zona tehnica, nu iti ofera intotdeauna niste competente foarte bune”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2