Oscilatii mai mari ale cursului euro

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Evolutia leului din perioada analizata a fost una mai sinuoasa decat in alte saptamani, care a fost influentata, in special, de nivelul plasamentelor in moneda americana, care atrage tot mai multi investitori.

Perioada a debutat cu un curs al euro de 4,6495 lei, care a crescut la jumatatea ei la un maxim de 4,6605. A urmat o scadere la 4,6485, pentru ca sfarsitul intervalului sa aduca un curs de 4,5440 lei, cand tranzactiile s-au realizat intre 4,65 si 4,659 lei.

Presiunea asupra cursului euro se mentine, in conditiile adancirii deficitului de cont curent si comercial. Conform datelor prezentate de BNR, deficitul de cont curent a crescut la 7,99 miliarde euro in perioada ianuarie-octombrie, fata de 5,26 miliarde euro in primele zece luni ale anului trecut

Cursul dolarului american a crescut de la 4,0769 la 4,1197 lei, la sfarsitul intervalul cand cotatiile din piata au fluctuat intre 4,091 si 4,134 lei.

Moneda elvetiana s-a miscat pe pietele internationale intre 1,123 si 1,131 franci/euro, iar media ei a fluctuat intre 4,1190 si 4,1373 lei, cea de la sfarsitul perioadei fiind stabilita la 4,1341 lei.

Nivelul lichiditatii din piata monetara s-a reglat, iar dobanzile interbancare au avut o tendinta descendenta. La aceasta contribuie cresterea cheltuielilor autoritatilor de la nivel central si local, „eveniment” normal pentru ultima parte a anului.

Indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a incheiat perioada la 3,04%, nivel care se mai inregistra in a doua parte a lui iunie, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 3,34%, cel mai scazut nivel din 3 iulie.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, s-a oprit la 3,43% iar cel la 12 luni la 3,52%, valori care se mai intalneau la debutul lunii trecute.

Perechea euro/dolar a inceput perioada cu un maxim de 1,144, pentru a scadea la finalul ei la 1,1270, cand pietele americane s-au inchis la 1,1306 dolari.

Deprecierea monedei unice a avut mai multe cauze. In primul rand, BCE a anuntat ca va opri tiparnita de euro, intrerupand programul de relaxare cantitativa, inceput acum patru ani, si ca nivelul actual al dobanzilor va fi mentinut cel putin pana la sfarsitul verii viitoare.

Decizia a nemultumit investitorii, ea fiind luata in momentul in care, conform unui sondaj, expansiunea sectorului privat din economia Germaniei a incetinit in decembrie la cel mai scazut ritm din ultimii patru ani.

Cresterea plasamentelor in moneda americana s-au inmultit si dupa anuntarea faptului ca avansul economiei Chinei a incetinit luna trecuta. De exemplu, vanzarile de retail au inregistrat cea mai slaba performanta din 2003 incoace.

Analiza cuprinde perioada 10 – 14 decembrie

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2