Oțelul galvanizat și utilizările acestuia în societatea modernă

Descoperă care sunt domeniile și sectoarele economice în care este folosit oțelul galvanizat și cât de util este acesta în societatea modernă.

Piața oțelului susține peste 96 de milioane de locuri de muncă (în industria producătoare de oțel activează peste 6, 1 milioane de angajați), ceea ce echivalează cu 3, 8% din PIB-ul global (2, 9 trilioane de dolari). Printre numeroasele tipuri ale acestui material se numără și varianta oțel galvanizat, care se dovedește a fi una dintre cele mai utilizate forme de oțel la nivel mondial. Acoperit cu un strat de zinc prin laminarea la rece sau la cald, acest tip de oțel își găsește o largă utilizare în numeroase sectoare de activitate a societății noastre moderne.

De ce este atât de folosit oțelul în formă galvanizată?

Prin aplicarea startului de zinc (cu o grosime de 85 microni), oțelul își sporește capacitatea de a rezista în timp (între 75 și 100 de ani). Este extrem de util în zonele cu un nivel de umiditate sporit, rezistând mult mai bine împotriva agenților cu acțiune corozivă. Pentru că oțelul este unul dintre materialele care se reciclează foarte ușor, această variantă se încadrează printre aliajele foarte prietenoase cu mediul înconjurător.

În timp ce variantele clasice de oțel, fără strat protector aplicat în faza inițială (cu tehnologia la rece sau la cald), implică un cost mai mare pe termen scurt și mediu pentru sporirea proprietăților de rezistență împotriva coroziunii, oțelul galvanizat oferă cel mai avantajos preț-rezistență de pe piață. De exemplu, vopsirea ulterioară are un cost cu 35% mai mare decât dacă s-ar folosi oțel galvanizat prin laminare la cald.

Structurile de oțel (cadrele din configurațiile de rezistență ale pereților) destinate locuirii au costuri mai scăzute în comparație cu alte materiale, ceea ce le poziționează printre materialele ideale de folosit pentru locuințele sociale.

Mai mult decât atât, aceste structuri sunt și mai rezistente împotriva șocurilor datorită straturilor protectoare care acoperă oțelul. Acest lucru înseamnă că prezența materialului galvanizat în structurile industriale este mai mult decât recomandată. Spre deosebire de alte materiale, oțelul galvanizat oferă o triplă protecție și poate fi obținut în numai 24 de ore.

Care sunt sectoarele de activitate în care este utilizat oțelul galvanizat?

La nivel global, 35% din producția de oțel este folosită în domeniul construcțiilor, așadar, această formă de aliaj galvanizat își găsește aplicabilitatea în acest sector de activitate. Spațiile industriale și structurile de rezistență ale anumitor tipuri de clădiri utilizează oțel galvanizat în componentă lor. În plus, acest material se folosește și la copertine, balustrade, scări, garduri, mobilier stradal, verande, grinzi de rezistență și trasee industriale. Caracteristicile oferite (durabilitate, aspect estetic, rezistența împotriva coroziunii) îl recomandă pentru acest gen de utilizare.

19% din producția de oțel este consumată de industria auto – oțelul galvanizat era utilizat la începuturi (până în anii ’80) numai pentru modelele de autoturisme de lux. Astăzi, 80% din caroseria mașinii este confecționată din oțel de acest tip, nivelul ridicat împotriva ruginii și a elementelor corozive reprezentând plusul care face diferența în favoarea oțelului galvanizat. În afara caroseriei, oțelul mai este folosit și la portiere, plafoane, scaune, băile de ulei sau la frânele de mână.

Țevile și conductele din oțel atrag 10% din producția mondială, iar varianta galvanizată este preferată pentru că oferă o rezistență foarte mare în mediul umed (până la 70 de ani). 2% din oțelul produs în întreaga lume ajunge în componentele aparatelor electrocasnice și electronice, pentru că nivelul ridicat de rezistență la rugină a oțelului crește și durata de viață a acestor echipamente.

În afara acestor sectoare de activitate, oțelul galvanizat se regăsește și în componența altor articole metalice (15%), precum cuie, piulițe și șuruburi sau ale echipamentelor folosite pentru joacă de către copii (biciclete, balansoare și altele).

Caracteristicile sale de rezistență împotriva coroziunii, greutatea scăzută, durabilitatea, aspectul estetic și prețul scăzut poziționează oțelul galvanizat printre cele mai căutate tipuri de oțel. Societatea modernă apreciază materialele care îi oferă astfel de avantaje, așa că, mai mult ca sigur, oțelul galvanizat va fi utilizat pentru a clădi viitorul omenirii.

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu