Pachet de creditare de un milliard de euro in special pentru fermierii tineri, lansat de Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii

Reclame home 1
Reclame home 1

Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii (BEI) au lansat luni un pachet de creditare in valoare de un miliard de euro, care vizeaza cresterea accesului la finantare al fermierilor din UE, in special al celor tineri, informeaza Comisia Europeana, relateaza Agerpres.

In 2017, 27% dintre cererile de credite depuse la banci de catre fermieri tineri din UE au fost respinse, in comparatie cu doar 9% in cazul altor fermieri. „Accesul la finantare este esential si, de prea multe ori, reprezinta un obstacol pentru tinerii care doresc sa activeze in acest domeniu. In conditiile in care 11% dintre fermierii europeni au varsta sub 40 de ani, sprijinirea fermierilor tineri in acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeana si pentru politica agricola comuna in perioada de dupa anul 2020. Ma bucur sa constat ca aceasta noua initiativa comuna este vie si activa”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

La randul sau, vicepresedintele BEI responsabil pentru agricultura si bioeconomie, Andrew McDowell, a precizat ca sectorul agricol reprezinta coloana vertebrala a economiei UE si joaca un rol esential nu numai pentru a produce alimente sanatoase, ci si pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice si pentru a proteja mediul.

„Prin aceasta noua initiativa, BEI are in vedere viitorul sectorului si abordarea unei lacune importante de pe piata, si anume, lipsa accesului la finantare al fermierilor, in special al generatiei viitoare de fermieri. Acest program de creditare va sprijini, de asemenea, cresterea economica si competitivitatea in sectorul agricol/bioeconomic, prin pastrarea si crearea de locuri de munca in regiunile rurale si in cele de coasta”, a afirmat Andrew McDowell.

Potrivit Agerpres, programul va fi gestionat la nivel de stat membru de catre bancile si societatile de leasing care isi desfasoara activitatea in UE. Bancile participante ar trebui sa contribuie cu sume corespunzatoare celor angajate de BEI, ridicand astfel valoarea totala la un nivel potential de 2 miliarde de euro, iar fermierii tineri ar trebui sa aiba prioritate.

„Multe dintre lacunele actuale cu care se confrunta fermierii vor fi vizate de program, care va urmari: rate mai mici ale dobanzilor; perioade mai lungi, de pana la 5 ani, dupa care sa inceapa rambursarea creditelor; perioade mai lungi de rambursare a intregului credit (pana la 15 ani); mai multa flexibilitate, in functie de conditii, pentru a raspunde volatilitatii preturilor din sectorul agricol, pentru a asigura faptul ca fermierii au in continuare posibilitatea de a plati creditele in perioade dificile (de exemplu, prin intermediul unei perioade de ‘vacanta/gratie’ care sa permita fermierilor sa suspende plataile cateva luni de zile)”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Doua credite-pilot in valoare de 275 milioane euro urmeaza a fi puse in aplicare in Franta prin acest sistem. Aceste credite vizeaza in mod specific fermierii tineri si atenuarea impactului schimbarilor climatice. Noul program de creditare face parte dintr-o ‘Initiativa comuna vizand fermierii tineri’ a Comisiei Europene impreuna cu BEI, care urmareste sa reuneasca sprijinul acordat prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) cu mijloacele financiare si expertiza BEI. In plus fata de pachetul de creditare, ea include utilizarea continua a granturilor FEADR pentru fermierii tineri si pentru intreprinderile nou-infiintate, care pot fi utilizate ca subventii pentru rata dobanzii sau pentru asistenta tehnica, in combinatie cu instrumente financiare. In plus, BEI si Fondul european de investitii (FEI) ofera sprijin consultativ si expertiza autoritatilor de management.

Foto: Arhiva ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole