Paduri in Parcul National Muntii Rodnei. Trei primarii din Maramures asteapta despagubiri

paduri_taiere_cod_silvic-badpolitics-roTrei primarii din Maramures detin suprafete de padure in Parcul National Muntii Rodnei. Este vorba despre primariile Moisei, Borsa si Sacel.

Din situatia proprietarilor de fond forestier din parc (Anexa nr. 3 la Planul de management – Harta proprietarilor de fond forestier din Parcul National Muntii Rodnei) aflam ca Primaria Borsa detine 150,8 ha (total suprafata de fond forestier detinuta pe raza parcului), din care 131,2 hectare este suprafata inclusa in zona de protectie integrala. Primaria Moisei detine 1185,2 hectare fond forestier, din care 524 sunt in zona de protectie integrala, Primaria Sacel, unde avem 482,6 ha, din care 184,35 sunt in zona integrala. Din acelasi Plan de Management mai aflam ca Statul Roman are o suprafata de 2732, 69 ha, din care doar 1376 sunt in zona de protectie integrala. Si Parohia Ortodoxa Moisei detine 2,0 hectare fond forestier, suprafata fiind in totalitate inclusa on zona de protectie.

In ceea ce priveste proprietarii de pasuni si fanete din parc, aici Maramuresul are doar trei primarii prezente si anume Primaria Sacel, care are o suprafata de 330,2 hectare, Borsa, cu 246,3 ha si Moisei, cu 498,9 ha.

In zonele de protectie integrala din Parcul National Muntii Rodnei sunt interzise:

  1. a) orice forme de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum si orice forme de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protectie si/sau de conservare, cu exceptia pasunatului in zone desemnate de APNMR;
  2. b) activitatile de constructii-investitii, cu exceptia celor destinate administrarii Parcului National Muntii Rodnei si/sau activitatilor de cercetare stiintifica ori a celor destinate asigurarii sigurantei nationale sau prevenirii unor calamitati naturale.

“Datorita structurii proprietatii si faptului ca zona de parc impune restrictii in ceea ce priveste utilizarea resurselor din parc, trebuie identificate alternative pentru aceste comunitati de a realiza venituri. Dupa aprobarea Planului de Management al Parcului National Muntii Rodnei prin Hotarare de Guvern, prevederile incluse in acesta vor fi obligatorii si pentru amenajamentele silvice ale fondului forestier inclus in parc (care sunt aprobate prin Ordin de Ministru).

Suprafetele incadrate momentan necorespunzator, se vor pune de acord si cu prevederile Planului de Management si ale Regulamentului de organizare si functionare al PNMR. Starea padurilor este relativ buna prin exceptie, exista suprafete extinse afectate de taieri ilegale datorate unui context social nefericit.”, se arata in Planul de Management al Parcului pe anul in curs.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1