Padurile din Maramures „mustesc” de mistreti. Cotele de recolta merg pana la 75%. Localnicii sunt disperati. Ce fac vanatorii?

Reclame home 1
Reclame home 1

 

Padurile din Maramures sunt invadate de porcii mistreti. Ce fac vanatorii? Si-au iesit din mana? Trebuie sa va spunem ca acestia pot impusca pana la 75% din mistretii aflati pe un singur fond cinegetic. Invazia acestor salbaticiuni a ajuns sa fie costisitoare pentru localnici. Pe vremuri se faceau cete de vanatori care intrau pe fondurile de vanatoare si isi faceau treaba exemplar. Ce s-a intamplat de atunci si pana in prezent…

Localnicii au facut foarte multe sesizari la primarii insa nimeni nu tine cont de ele, din pacate. Acest subiect a fost dicutat de mai multe ori atat la Prefectura Maramures cat si la Bucuresti insa nu exista nicio explicatie logica in acest sens. Cert e faptul ca fondurile de vanatoare din Maramures sunt pline ochi de aceste animale care ajung pe ogoarele fermierilor si in gradinile oamenilor.

Matei Godja, primar Oncesti: „Am vorbit despre aceasta problema la numeroase sedinte care s-au facut la Prefectura precum si la o sedinta de la Bucuresti. Si nimic. Este o problema nerezolvata, vesnic. Nu este corect fata de oamenii care platesc impozitul pe terenuri iar mistretii lasa in urma lor dezastre. Animalele sunt multe iar vanatorii impusca foarte putini mistreti. Vreau sa va spun ca sunt oameni care isi pierd subventiile la APIA deoarece cei de la APIA cand vad ca scrie fanate si imaginile arata un teren arat, zic: „Cum e fanate, ca e un teren arat!” si omul respectiv le spune ca e arat de mistreti. Pe cei de la APIA nu-i intereseaza acest necaz iar localnicii pierd subventiile.”

Aceeasi situatie se intalneste si in zona Valenii Lapusului, Vima Mare, Coroieni.

Ioan Velea, localnic Valenii Lapusului: „Oamenii au facut plangere si la Primaria Vima Mare din cauza mistretilor, dar nimeni nu face nimic. Cei de acolo le spun oamenilor sa faca garduri. Acum ei trebuie sa investeasca in garduri ca sa-si ingradeasca toate campurile si terenurile. Aici, in Valenii Lapusului, din cauza porcilor mistreti nu mai putem cultiva nimic. Noi suntem tarani, dar cumparam tot de la magazine. Aici e teroare! Avem o padure intre Vima Mare, Vima Mica, Valeni, Coroieni. In aceasta padure nu se impusca mistreti. E ca o rezervatie. Le duce mancare in padure. Cati porci sunt acolo … va speriati. Din cate stiu eu mistretii sunt ai asociatiei de la Baia Mare, AJVPS Maramures ii zice. Sunt animalele lor. Mistretii au ajuns sa vina pana in sat. Nu mai putem pune nimic in pamant. Nu le face nimeni nimic ca vezi Doamne ei sunt Dumnezeii satelor din Maramures.”

Directorul unei Asociatii de vanatoare a acceptat, astazi, 26 octombrie a.c., sa stea de vorba cu noi insa ii vom proteja numele pentru a nu-i face probleme la nivel de AJVPS Maramures. Acesta ne-a relatat faptul ca intr-adevar mistretii s-au inmultit in Maramures si ca vanatorii „sa faca bine si sa realizeze cotele de recoltare”.

Anton Stan, director Asociatie de vanatoare: „Asa este, s-au inmultit mistretii si a crescut si cota de recolta. Situatia difera de la un fond cinegetic la altul deoarece tine de modul in care se organizeaza gestionarul, tine de natura terenului deci sunt mai multe aspecte. Toata lumea vorbeste de mistreti multi si de faptul ca invadeaza si distrug terenurile oamenilor, dar nimeni nu vorbeste despre faptul ca padurile sunt distruse si mistretii nu isi mai gasesc adapost si hrana in padure, pentru ca arborii seculari, cei care produceau hrana porcilor salbatici, respectiv ghinda si jiru, nu mai exista pentru ca au devenit cherestea. Oamenii ar trebui sa curete padurile, pentru ca acestea sunt pline de stufarisuri si de spini. Si acesta este unul dintre motivele pentru care mistretii s-au mutat in localitati unde, in imediata vecinatate, sunt si culturile agricole. Automat s-a deraglat tot. Habitatul mistretilor este distrus si automat si habitatul oamenilor este distrus. E reversul medaliei. Oamenii sunt revoltati atunci cand isi vad culturile de porumb distruse, cand isi vad nucile, prunele mancate de mistreti si nu le mai pot folosi pentru consum propriu. Vis-a-vi de padurea care se intinde pe raza localitatilor Vima Mare, Vima Mica, Valeni, Coroieni pot sa va spun doar ca acolo problemele au inceput in urma cu 10 ani cand toata spuma judetului mergea acolo la vanatoare. Ca si o concluzie, ceea ce putem face cu totii este sa colaboram, respectiv noi, vanatorii, pentru ca stim ce avem de facut, -si colegii mei sa faca bine sa realizeze cotele-, dar si proprietarii care pot sa-si puna garduri electrice. ”

Vanatorul ne-a mai declarat faptul ca aceasta cota de recolta poate ajunge, in anumite situatii, pana la 75%.

Anton Stan, director Asociatie de vanatoare: „Ministerul a dublat cota de recolta. Numai eu pe un fond cinegetic am o cota de recolta de 100 de mistreti din 200 cati sunt in conditiile in care la preluare, acum 6 ani, aveam 6 mistreti ca si cota de recolta. In functie de situatie se pot impusca intre 50% si chiar pana la 75%.”

In ceea ce priveste problema terenurilor ramate de mistreti, vanatorul ne-a precizat ca localnicii pot solicita adeverinte pe care ulterior le pot depune la APIA Maramures.

Anton Stan, director Asociatie de vanatoare: „Trebuie sa va spun ca pentru terenurile distruse de mistreti se pot da adeverinte de catre asociatiile de vanatoare, se fac constatari in prezenta Garzii Forestiere si a celor de la Protectia Mediului. Cu aceste adeverinte se merge la APIA si nu e nicio problema in privinta incasarii subventiilor de la APIA. ”

Ionica Pop, seful de la AJVPS Maramures a fost contactat, pentru a veni cu un punct de vedere pe acest subiect, insa telefonul i-a fost inchis.

Foto: Vanatorul de mistreti

Ana AVRAM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole